Budi dio naše mreže

Vijest o stradanjima civila u Buči obišle su svijet, a u blizini toga mjesta u Kijivskoj oblasti nalazi se i selo Vorzel, u kojem je smješteno rimokatoličko bogoslovno sjemenište. Već prvih dana rata bogoslovi su uspješno evakuirani iz Vorzela u Horodok, jer su se nalazili na prvoj crti bojišnice, pokraj zračne luke Gostomel i mjesta Buča koji su uništeni u teškim sukobima.

/ hjb

U četvrtak 7. travnja, nakon povlačenja ruskih snaga, u Bogoslovno sjemenište Presvetoga Srca Isusova uspjeli su doći i predstavnici Rimokatoličke Crkve te se suočili s oštećenjima i stradanjima. Tamošnjim mještanima stigla je i humanitarna pomoć Caritasa Kijivsko-žitomirske biskupije, a upravo je toj instituciji Hrvatski Caritas usmjerio svoj prvi tegljač humanitarne pomoći.

Razrušena Bogoslovija u Vorzelu / Foto: Facebook

Ukraden kalež s mise koju je slavio Ivan Pavao II.

Kijivsko-žitomirski ordinarij Vitalij Krivickij u objavi na Facebook profilu u subotu 9. travnja navečer izvijestio je o razmjerima štete koja je pogodila bogosloviju u Vorzelu, istaknuvši da “njezin izgled izaziva žalost, ali raduje da su svi ostali živi”.

Posljedice pljački u Vorzelu / Foto: Facebook

Bogoslovija je uvijek bila gostoljubiva, ali ovaj su put u nju došli ne donoseći mir. Maroderi su teškim vozilima provalili ulaz da uđu i ne izađu praznih ruku.”

Uzeli su gotovo sve što se može prodati. Od klimatizacijskih uređaja, perilica rublja, računala, routera, kuhinjske opreme… sve do starih tenisica u kojima je otac rektor volio trčati.

“Posljednja stvar se vjerojatno neće prodati, ali o. Ruslanu zbog toga neće biti lakše, kao ni ostalim svećenicima i bogoslovima koji su izgubili mnoge osobne stvari. Ukradeni su i neki liturgijski predmeti, među kojima i kalež s mise koju je 2001. godine predvodio sv. Ivan Pavao II. te pokaznica za adoraciju”, stoji u objavi biskupa Krivickoga.

Život u spartanskim uvjetima

Izvijestio je kako je uništeno i nekoliko vozila, da su pojedine prostorije oštećene uslijed eksplozija, ali i izrazio zahvalu Svemogućem Bogu što je sačuvao “Almu Mater” od većeg uništenja. Bit će potrebno vremena da se život ponovo vrati u bogosloviju, jer nema vode, nema svjetla, a nema ni plina.

U hladnu kuću već su se vratili rektor, duhovnik i đakoni. Stigla je i skupina dobronamjernih muškaraca koji su pristali u ovim spartanskim uvjetima pomoći da bogoslovija oživi u što kraćem roku. Hvala svima na hrabrosti i požrtvovnosti!

“U bogosloviju već dolaze i mještani kojima je potrebna pomoć. Hvala vam na nekoliko doprema humanitarne pomoći koju je već istovario naš biskupijski Caritas”, napisao je kijivsko-žitomirski biskup Krivickij.

Razbijen Gospin kip u Vorzelu / Foto: Facebook

Podsjetio je u svojoj Facebook objavi da se sva milostinja prikupljena na Cvjetnicu u župama Kijivsko-žitomirske biskupije tradicionalno usmjerava za biskupijsko sjemenište. “Sredstva će nam biti potrebna za obnovu prostorija i oživljavanje života sjemeništa, za dobro Crkve. Jer će Ukrajini – koja će biti obnovljena nakon rata – trebati i duhovne vođe, svećenici. Molite da Gospodin pozove one koje je izabrao za posebnu službu”, poručio je biskup Vitalij Krivickij.

Posljedice pljački u Vorzelu / Foto: Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja