Budi dio naše mreže

Papa Franjo kreće na svoje najdulje ukupno 45. apostolsko putovanje koje započinje u ponedjeljak poslijepodne i trajat će 11 dana, a obići će četiri zemlje Oceanije i Azije.

/ anh

Od 2. do 13. rujna Sveti Otac će posjetiti Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur te proći gotovo 40.000 kilometara. Put obuhvaća dva kontinenta i četiri nacije, no Papa ne putuje kako bi obarao rekorde, već je to čin poniznosti pred Gospodinom, poručuje filipinski kardinal Luis Antonio Tagle, proprefekt Dikasterija za evangelizaciju.

Papa ove godine, uz to, navršava 88 godina, te putuje u starijoj dobi od njegovih prethodnika, jer Benedikt XVI. je odstupio – podsjećamo – s 85 godina, a posljednje putovanje sv. Ivana Pavla II. bilo je u 84 godini života.

I ovoga puta nije propustio, te je 1. rujna, u predvečerje putovanja u inozemstvo, povjerio put Gospi moleći pred ikonom Djevice Spasa rimskoga puka u bazilici Svete Marije Velike u Rimu.

Sveti Otac će u Indoneziji boraviti od 2. do 6. rujna. Geslo tog posjeta je ‘Vjera – Bratstvo – Suosjećanje’. Uz one očekivane susrete, upoznat će mlade iz Scholas Occurrentes, sudjelovati na međureligijskom susretu u džamiji Istiqlal, a na misi 5. rujna na stadionu ‘Gelora Bung Karno’ očekuje se oko 70.000 ljudi.

Prije toga, Indoneziju je 1970. pohodio papa Pavao VI. te 1989. godine papa Ivan Pavao II. To je većinski muslimanska zemlja i u njoj živi oko 8 milijuna katolika, a ukupno 275 milijuna stanovnika.

Iduća postaja je otočna država Papua Nova Gvineja na Tihome oceanu, sjeveroistočno od Australije. Tamo će papa Franjo stići u ponedjeljak, 9. rujna, a geslo tog pohoda je ‘Moliti’.

Spomenimo da će tamo upoznati i misionare iz biskupije Vanimo, a prije polaska za Istočni Timor pozdravit će mlade ‘iz vrlo starog naroda s vrlo drevnim tradicijama’.

Za njih je Papina prisutnost potvrda njihova puta kao Crkve, kao naroda Božjega, naglasio je za vatikanske medije p. Mario Abzalón Alvarado Tovar, generalni ministar Misionara Presvetoga Srca, reda koji djeluje u toj zemlji. Mjesnu Crkvu p. Alvaro je opisao kao raznobojnu, višejezičnu i multietničku, a njihovi veliki problemi su klimatske promjene, siromaštvo, iscrpljivanje prirodnih resursa i velika razlika u plemenskim svjetonazorima.

U Istočni Timor, otočje sjeverno od Australije, Sveti Otac će stići 10. rujna u popodnevnim satima, po lokalnom vremenu, koje je sedam sati ispred nas. Geslo apostolskog pohoda ovoj zemlji je ‘Neka vaša vjera bude vaša kultura’. Sveti Otac će misu slaviti u predgrađu glavnog grada Dilija.

Zemlju je posjetio i Ivan Pavao II. godine 1989. dok je Istočni Timor još bio pod Indonezijskom upravom. Nakon proglašenja osamostaljenja 1999. uslijedilo je razdoblje napetosti i nasilja.

Nadbiskup Kupanga mons. Fides Hironimus Pakaenoni smatra da će Papina prisutnost moći zapečatiti put zbližavanja i pomirenja, a važna je ne samo za katolike nego za svo stanovništvo.

Crkava Zapadnog Timora i Istočnog Timora su u punom zajedništvu, naveo je također, no postoje poteškoće i patnje među obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. Stoga bi Papin posjet mogao biti i trenutak traženja i dočeka oprosta, u vjeri u Boga koji liječi rane, smatra nadbiskup.

Posljednja zemlja koju će Papa pohoditi u sklopu svog 45. apostolskog putovanja u inozemstvo je Singapur. Geslo je „Jedinstvo – Nada“. Svetu misu slavit će s narodom 12. rujna na nacionalnom stadionu ‘Singapore SportsHub’.

Posljednjeg dana u petak, 13. rujna, posjetit će starije i bolesne u Domu ‘Santa Teresa’ i biti dio međureligijskog susreta mladih u ovome gradu-državi. Zbog velikog interesa za misu s Papom postavljeno je dodatnih 6000 mjesta, tako da se očekuje 48.600 ljudi.

Oproštajna svečanost upriličit će se u singapurskoj Međunarodnoj zračnoj luci Changi, a povratni let do Rima trebao bi trajati oko šest sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja