Budi dio naše mreže

Papa Franjo je tijekom 2023. godine posjetio šest različitih zemalja. Znate li koje su?

/ mdj

Iako je ova godina za Papu bila obilježena s nekoliko boravaka u bolnici, borbama s bronhitisom te išijasom koji ga je često prikovao za invalidska kolica, Papa je ipak uspio posjetiti nekoliko zemalja, prenosi CNA. 

Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan

Papino prvo apostolsko putovanje 2023. godine bilo je na afričkom kontinentu, gdje je unatoč godinama ratova i stalnih progona Crkva doživjela svoj najveći rast i gdje je redovita posjećenost mise veća nego bilo gdje drugdje na zemaljskoj kugli.

Franjo je bio u Africi šest dana, od 31. siječnja do 5. veljače, a tijekom tog vremena posjetio je Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan. Dok je bio tamo, Franjo je govorio protiv nasilja koje hara kontinentom i protiv međunarodnih sila koje žele iskoristiti afričke zemlje za svoju korist.

“Dalje ruke od Afrike! Prestanite gušiti Afriku: Afrika nije rudnik koji treba otkopati ili teren koji treba opljačkati”, rekao je Franjo u svom prvom govoru 31. siječnja.

 

“Želio sam biti ovdje i sada sam napokon došao da vam donesem blizinu, naklonost i utjehu cijele Katoličke Crkve”, rekao je Franjo. Ovdje sam da vas zagrlim i podsjetim da ste neprocjenjivi, da Crkva i papa imaju povjerenja u vas i da vjeruju u vašu budućnost, budućnost koja je u vašim rukama”.

Dalje ruke od Afrike! Prestanite gušiti Afriku: Afrika nije rudnik koji treba otkopati ili teren koji treba opljačkati.

Papa je 1. veljače slavio  misu u Kinshasi, glavnom gradu DR Konga, kojoj je nazočilo više od milijun afričkih vjernika. Video snimljen prije mise pokazao je ogromno mnoštvo katolika kako plešu i pjevaju pjesme, uključujući radosno pjevanje “Maman Maria” (“Mama Marija” na francuskom), dok su čekali dolazak pape Franje.

Mađarska

Nedugo zatim, od 28. do 30. travnja, Papa je posjetio Budimpeštu, glavni grad  Mađarske.

Tijekom putovanja Papa je svoja obraćanja usredotočio na potrebu da europski narodi međusobno surađuju i ponovno zauzmu duh bratskog jedinstva i poduzmu “kreativne napore za mir”.Koristeći “Lančani most” grada Budimpešte kao primjer, Franjo je rekao da nam most “pomaže zamisliti takvu vrstu Europe, budući da se sastoji od mnogih velikih i raznolikih karika koje svoju čvrstinu i snagu crpe iz spajanja. U tom smislu, kršćanska vjera može biti resurs, a Mađarska može djelovati kao ‘graditelj mostova’ oslanjajući se na svoj specifični ekumenski karakter. Ovdje različite konfesije žive zajedno bez trvenja, surađujući s poštovanjem i konstruktivno.”

Zahvalio je Crkvi u Mađarskoj za njezinu “velikodušnu i opsežnu službu milosrđa” i što je “s entuzijazmom” prihvatila mnoge ukrajinske izbjeglice. Nadodajmo da je više od 4 milijuna Ukrajinaca preselilo u Mađarsku od početka rata s Rusijom.

Želio sam biti ovdje i sada sam napokon došao da vam donesem blizinu, naklonost i utjehu cijele Katoličke Crkve.

Dok se Mađarska bori sa sve većim gubitkom vjere, Franjo je ohrabrio mađarsko svećenstvo u obraćanju 28. travnja, rekavši da će rješenja “doći iz tabernakula, a ne iz računala”.

Kako bismo se borili protiv “svjetovnog konformizma”, Evanđelje nam daje nove oči za gledanje” kao i razlučivanje koje nam omogućuje “pristupiti vlastitom vremenu s otvorenošću, ali i s proročkim duhom”.

Portugal

Franjo je posjetio Portugal od 2. do 6. kolovoza kako bi sudjelovao na Svjetskom danu mladih  2023. u Lisabonu.

Dok je bio u Portugalu, papa se susreo sa širokim spektrom mladih, vladinih dužnosnika i vjerskih vođa, sudjelovao je na križnom putu na otvorenom s oko 800 000 mladih ljudi, posjetio svetište Naše Gospe Fatimske i proslavio misu na kojoj je sudjelovalo oko 1,5 milijuna vjernika.

Gledajući na teren ispunjen s više od milijun mladih vjernika nakon završne mise 6. kolovoza, Franjo je ponovio slavne riječi svetog Ivana Pavla II., utemeljitelja Svjetskog dana mladih, rekavši: “Dragi mladi, želio bih pogledati u oči svakoga od vas i reći vam: Ne bojte se, ne bojte se.”

Kako bismo se borili protiv ‘svjetovnog konformizma’ Evanđelje nam daje nove oči za gledanje’ kao i razlučivanje koje nam omogućuje “pristupiti vlastitom vremenu s otvorenošću, ali i s proročkim duhom’.

Tom im je prigodom poručio: “Isus vas gleda u ovom trenutku i ohrabruje vas, nastavio je Papa. “On vas poznaje, poznaje srce svakoga od vas, a tako i život svakoga od vas, poznaje radosti, poznaje tugu, uspjehe i neuspjehe.”

Mongolija

U rujnu se Franjo uputio na prvo papinsko putovanje u povijesti u srednjoazijsku državu Mongoliju. S populacijom od samo 3,3 milijuna, Mongolija ima samo 1450 katolika, što čini manje od 1% ukupnog stanovništva zemlje.

Iako je katolička populacija u Mongoliji jedna od najmanjih na svijetu, “biti malen nije problem”, uvjeravao je papa Franjo lokalne vjerske vođe dok je u katedrali sv. Petra i Pavla u glavnom gradu Mongolije, Ulaanbaataru.

Isus vas gleda u ovom trenutku i ohrabruje vas. On vas poznaje, poznaje srce svakoga od vas, a tako i život svakoga od vas, poznaje radosti, poznaje tugu, uspjehe i neuspjehe.

“Bog voli malenost, a kroz nju voli ostvarivati velike stvari, kao što sama Marija svjedoči”, rekao je papa Franjo 2. rujna.

“Braćo i sestre, nemojte biti zabrinuti zbog malih brojeva, ograničenog uspjeha ili prividne nevažnosti. Bog ne radi tako. Zadržimo svoj pogled uprt u Mariju koja je u svojoj malenosti veća od nebesa.”

Katolici iz Hong Konga i kontinentalne Kine također su bili među hodočasnicima koji su putovali vidjeti papu tijekom njegova boravka u Mongoliji. Neki od gostujućih katolika iz Kine nosili su maske i sunčane naočale kako bi zaštitili svoj identitet, što je dokaz velike razlike u vjerskim slobodama u zemlji s druge strane južne granice Mongolije.

Franjo je također poslao posebnu telegramsku poruku kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i narodu Kine dok je letio kineskim zračnim prostorom između Rima i Mongolije.

“Šaljem pozdrave dobrih želja Vašoj Ekselenciji i narodu Kine dok prolazim kroz zračni prostor Vaše zemlje na putu za Mongoliju”, stoji u telegramu. “Uvjeravajući vas u svoje molitve za dobrobit nacije, zazivam na sve vas božanski blagoslov jedinstva i mira.”

Francuska

Manje od tri tjedna nakon svog putovanja u Mongoliju, papa je ponovno otputovao, ovaj put kako bi sudjelovao u “Rencontres Méditerranéennes”, okupljanju mladih i biskupa u mediteranskom obalnom gradu Marseilleu, Francuska, 22.-23. rujna.

Bog voli malenost, a kroz nju voli ostvarivati velike stvari, kao što sama Marija svjedoči.

Najavljen kao “kulturni festival”, događaj je bio posvećen dijalogu o međunarodnoj migraciji i ekološkim pitanjima. Franjo je tom prilikom rekao da je čovječanstvo na raskrižju između bratstva i ravnodušnosti u pogledu migrantske krize.

“Ne možemo više gledati dramu brodoloma uzrokovanu okrutnom trgovinom ljudima i fanatizmom ravnodušnosti”, rekao je. “Ljudi koji su u opasnosti od utapanja kada su ostavljeni na valovima moraju biti spašeni. To je dužnost čovječanstva; to je civilizacijska dužnost.”

Na misi kojoj je prisustvovalo više od 50.000 na stadionu Velodrome u Marseilleu 23. rujna, Franjo je okupljenima poručio da budu kršćani koji “skaču od radosti” pred životnim izazovima – sa srcima spremnim za susret s Gospodinom i drugima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja