Budi dio naše mreže

Papa Franjo izrazio je zahvalnost i blizinu osoblju vatikanske pedijatrijske bolnice Bambino Gesù, koji skrbe o pedesetak ukrajinske djece.

/ md

Ruska invazija u Ukrajini remeti i medicinsku skrb u velikom dijelu zemlje, pa je tako u vatikansku bolnicu pristiglo 50-ak djece iz Ukrajine – od kojih je 18 hospitalizirano – kako bi dobili kvalitetnu skrb, javlja Vatican news.

Papa Franjo izrazio je zahvalnost za tu službu u kratkoj, rukom pisanoj poruci predsjednici bolnice Marielli Enoc.

„Hvala vam na vašoj službi, dobročinstvu i ljubavi prema ranjenoj ukrajinskoj djeci. Blizu sam vam“, napisao je.

Dr. Mario Zama, voditelj plastične i maksilofacijalne kirurgije u Bambino Gesù, pomaže u liječenju djece, te je za Vatican News govorio o radu svoga tima u liječenju tijela, ali i srca.

Rekao je da su četiri mlade djevojke čiji je život zauvijek promijenjen ratom u Ukrajini. Dvije su morale imati amputaciju gornjeg uda, dok druge dvije imaju tešku kraniofacijalnu traumu.

Nije ovo prvi susret dr. Zame s liječenjem žrtava rata te kazao kako se nadao da nikada neće morati ponovno svjedočiti takvim situacijama.

Objasnio je kako su, čim su djeca stigla, uz potrebno istraživanje kako bi razumjeli kliničku sliku, pokušali da se osjećaju sigurno. Pomogli su im psihijatri, a ljudi oko njih su im pomagali u igri. Na početku nisu mogla govoriti, no sada su počela pričati, smiješiti se, crtati, igrati se; ukratko, vraćaju se nekoj „normalnosti“, rekao je liječnik, te istaknuo da je prihvat jedan od temeljnih stupova poslanja bolnice.

Svi se nadamo da će se riječi Svetog Oca, koji je pozvao na zaustavljanje ovog pokolja, doista čuti. Bojim se da će stići još djece i da će ih više umrijeti. Teško je potom vratiti se kući i pogledati vlastitu djecu; te vas situacije obilježe za cijeli život.

Unatoč vlastitoj teškoj situaciji, drugi su mladi pacijenti bolnice Bambino Gesù izrazili solidarnost sa svojom braćom i sestrama iz Ukrajine na svoj način. Mnogi su crtali slike koje prikazuju boje ukrajinske zastave, znak mira, pa čak i krv i suze mladih žrtava rata, što je stvarnost za koju papa Franjo kaže da bi trebala protresti našu savjest.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja