Budi dio naše mreže

U pismu Crkvi u Vijetnamu, povodom usvajanja sporazuma između lokalnih vlasti i Svete Stolice o statusu papinskoga predstavnika rezidentnoga u Vijetnamu, papa Franjo je istaknuo napredak u bilateralnim odnosima te potaknuo vjernike da žive kao dobri kršćani i dobri građani.

/ dp

U brazdu dobrih odnosa između Svete Stolice i Vijetnama pada sjeme još jednoga koraka naprijed, koji je ujedno simbol pozitivnih koraka koje su dvije države zabilježile posljednjih godina, kao i poticaj za vijetnamske kršćane pozvane biti još više svjetlost evanđelja u svojem društvu. Papa Franjo je iskoristio prigodu jednoga službenog čina – usvajanja Sporazuma između vijetnamske Vlade i Svete Stolice o statusu papinskoga predstavnika rezidentnoga u toj azijskoj zemlji – kako bi se pismom obratio katoličkoj zajednici u Vijetnamu, naciji – kako je napisao – čiju hrabrost u radu, ustrajnost u teškoćama, osjećaj za obitelj i druge vrline koje je znala pokazati, svi poznaju i cijene, piše Vatican News.

Stvarati nadu za Vijetnam

Papa je u pismu krenuo od posljednjega susreta, onoga s vijetnamskim predsjednikom Voom Vanom Thuongom, održanoga 27. srpnja u Vatikanu, kako bi izrazio zadovoljstvo činjenicom da je došlo do napretka u odnosima na bilateralnoj i diplomatskoj razini, te nadu da će se tako nastaviti i u budućnosti, prepoznajući konvergencije i uvažavajući razlike. To uključuje također odgovornost i za katolike u Vijetnamu koji – primijetio je papa Franjo – svoj identitet dobrih kršćana i dobrih građana ostvaruju animirajući svoju Crkvu i šireći evanđelje u svakodnevnom životu. Riječ je o svjedočanstvu koje, zahvaljujući razvoju povoljnih uvjeta za ostvarivanje vjerskih sloboda, može pomoći katoličkim vjernicima da promiču dijalog i stvaraju nadu za zemlju.

Slušanje i „konkretnost milosrđa“

Ono što je najviše potrebno – napomenuo je Sveti Otac citirajući u nekim odlomcima Benedikta XVI. i Ivana XXIII. – jest konkretnost milosrđa, vidik koji je Crkva u Vijetnamu – kako je istaknuo – dokazala nedavno, tijekom pandemije bolesti COVID-19. Katolici su u toj zemlji uvijek pokazivali da su kvasac društva, prateći ga u njegovu razvoju i pridonoseći njegovom napretku kao vjerni, odgovorni i vjerodostojni vjernici – napomenuo je rimski biskup. Sada je za njih poziv – kako su u ovogodišnjem pastoralnom pismu naznačili biskupi, a papa Franjo ga ponavlja – da sudjeluju u životu zajednice uz uzajamnu naklonost, iskreno slušanje i djela milosrđa. Na kraju je Papa zazvao Boga da ih prosvijetli i vodi kako bi znali svjedočili Kristovu ljubav i milosrđe u životu i u odnosima s građanskim vlastima i sa svakom osobom bez obzira na vjeru, rasu i kulturu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja