Budi dio naše mreže

Talijanski inženjer, Guglielmo Marconi, nadaleko poznat po izumu radija, instalirao je kratkovalni radiotelefon između Vatikana i Castel Gandolfa, a prvi ga je isprobao papa Pio XI. Neki dokazi ukazuju na to kako je on također bio odgovoran i za izradu mobilnog telefona, što tvrdi Bell Laboratories.

/ md

Iako uređaj Guglielma Marconija nije mogao slati tekstualne poruke i nije imao kapacitet za preuzimanje i instaliranje aplikacija za uživanje na glatkom zaslonu osjetljivom na dodir, papi Piju XI. to je svakako bilo dovoljno dobro za isprobati, javlja Katolički tjednik.

Prema riječima Livija Spinellija, jednog od organizatora izložbe koja je svečano otvorena 2004. u Santa Marinellu (obalno područje sjeverno od Rima gdje je Marconi proveo mnoge svoje oglede), dokazi pronađeni u Marconijevoj arhivi u Chelmsfordu (Velika Britanija) pokazuju da je talijanski izumitelj razvio uređaj koji se sastoji od prijenosne antene, mikrovalnog generatora i radijskog odašiljača koji bi bio prilično sličan dijelovima koji se koriste u suvremenim mobilnim telefonima. Zapravo, kako je objasnio Spinelli, Marconi je shvatio da je njegov uređaj prototip „prijenosnog telefonskog aparata koji koristi kratke i ultrakratke mikrovalove“.

papa Pio XI., kardinal Eugenio Pacelli (budući papa Pio XII.) i Marconi na otvorenju Vatikanskog radija 12. veljače 1931. / Foto: Vatican News

papa Pio XI., kardinal Eugenio Pacelli (budući papa Pio XII.) i Marconi na otvorenju Vatikanskog radija 12. veljače 1931. (Vatican News)

Marconi je provodio različite eksperimente s raznim odašiljačima. Jedan od tih eksperimenata bio je instaliranje radiovalnog telefona s kratkim valovima kako bi se otvorila linija između Vatikana i Papine ljetne rezidencije u Castel Gandolfu, udaljenih 30-ak km. Bilo je to 1932., samo godinu dana nakon inauguracije Radio Vatikana, projekta koji je također započeo Marconi.

Oba događaja zbila su se za vrijeme pontifikata Pija XI. – pape poznatog po svom moderniziranju: osnovao je Vatikanski opservatorij i Papinsku akademiju znanosti, obnovio Vatikanske knjižnice i prvi je radio uporabio u pastoralne svrhe.

Marconi i Papa bili su nekako srodne duše, ali samo kad je riječ o tehnologiji. Politički oni nisu mogli biti više u međusobnom sukobu. Naime, postoji sve više dokaza da je izumitelj podržavao Mussolinijevu antisemitsku politiku, dok je Pio XI. bio autor triju velikih enciklika protiv totalitarnih sustava 20. stoljeća: Non abbiamo bisogno; Mit brennender sorge i Divini Redemptoris.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja