Budi dio naše mreže

Papa Franjo nazvao je majku mladića Luce Re Sartùa (24) koji je preminuo nakon što je navodno dobio bakterijsku stafilokoknu infekciju tijekom svog putovanja u Portugal na Svjetski dan mladih. Infekcija je dovela do otkazivanja organa, a mladić je preminuo 11. kolovoza. Čekaju se rezultati autopsije.

/ mdj

U četvrtak, 17. kolovoza, dan prije sprovoda, papa Franjo nazvao je majku pokojnog mladića. Prema riječima pomoćnog biskupa Milana, Luce Raimondija, koji je predvodio sprovodne obrede s još 13 svećenika, “papa i Lucina majka plakali su zajedno”, javlja CNA.

Majka pokojnog mladića je, obrativši se biskupu Raimondiju poručila: “Kada vidite Papu, zahvalite mu u moje ime, jer je bio iznimno ljubazan. Tugovao je sa mnom, plakao je sa mnom, a prije svega bio je kao otac. Tješio me kao da sam njegova kći.”

“Ova je majka bila jako, jako dirnuta”, rekao je biskup, dodavši da je i on bio dirnut Papinom gestom. “Papa je dijelio suze ove žene. Ovo me pogodilo.”

Biskup je u nastavku govorio o svečanosti sprovoda, pojasnivši da su “u crkvi Lucini prijatelji odmah otpjevali himnu Svjetskog dana mladih. Molili su i pratili Lucu do groblja. Neizreciva je tuga obitelji ovih dana. Tu tugu nedvojbeno prati blizina cijele zajednice, sveopće Crkve.”

Américo Aguiar, pomoćni biskup Lisabona izrazio je sućut obitelji, uvjeravajući ih da Portugal tuguje s njima.

U crkvi su Lucini prijatelji otpjevali himnu Svjetskog dana mladih. Molili su i pratili Lucu do groblja. Neizreciva je tuga obitelji ovih dana. Tu tugu nedvojbeno prati blizina cijele zajednice, sveopće Crkve.

Homilija biskupa Raimondija

Raimondi je homiliju povezao s riječima pape Franje na završnoj sv. Misi Svjetskog dana mladih 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja.

Papa je tu propovijed razradio u tri dijela: sjati, slušati i ne bojati se.

Raimondi je rekao da je Luca odlučio zasjati na Svjetskom danu mladih i u svom aktivnom sudjelovanju u životu lokalne Crkve. Njegova je „radost bila slušati Gospodina i svoga bližnjega”. Biskup je mnoge mlade ljude prisutne na sprovodu pozvao da razmisle o Lucinom životu: “Zašto je ovaj dječak bio toliko voljen? Što je bio izvor njegove radosti? Vjera nije šala. To mijenja život osobe. Luca je doista bio misionar. Čak je i svojom smrću svjedočio svoju vjeru.”

Biskup je rekao da je usred tragedije gubitka mladog života, na njegovu sprovodu “udahnuo zraku svjetla: svjetlo mladih vjernika koji su molili i koji su u molitvu uključili cijelu zajednicu”.

Vjera nije šala. To mijenja život osobe.

Raimondi je rekao da će u jubilarnoj godini 2025., “Luca biti naš pokrovitelj. On će nas pratiti s neba.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja