Budi dio naše mreže

Papa Franjo pozvao je na općoj audijenciji u srijedu 22. prosinca na hitno i konkretno političko djelovanje za pomoć izbjeglicama i migrantima.

/ md

Papa Franjo je na općoj audijenciji pozvao na zajedničke napore između europskih političkih čelnika i vlasti kako bi se pronašla konkretna rješenja za zaštitu života i dostojanstva migranata koji dolaze na kontinent, izvijestio je Vatican News. Prisjetivši se nedavnog apostolskog pohoda na Cipar i Grčku, Sveti Otac je kazao kako je imao još jednom priliku susresti se s migrantima i izbjeglicama “ranjenima u čovještvu”.

“Ustanovio sam također da samo nekolicina europskih zemalja podnosi najveći teret posljedicâ migracijskog fenomena na području Sredozemlja, dok to zapravo iziskuje odgovornost koju će zajednički dijeliti svi i od koje se nijedna zemlja ne može izuzeti jer je to problem čovječanstva”, rekao je papa Franjo.

Papin ponovni apel dolazi nakon još jedne tragedije na Mediteranu u kojoj se najmanje 160 migranata utopilo u moru između Libije i talijanskog otoka Lampeduse. Apel je također upućen u vremenu kada je sve veći broj očajnih muškaraca, žena i djece koji pokušava prijeći kanal La Manche između Engleske i Francuske ili idu “balkanskom rutom” u istočnoj Europi.

Papa Franjo je naveo kako zahvaljujući velikodušnoj otvorenosti talijanskih vlasti, uspio je dovesti u Rim skupinu osoba koje je upoznao tijekom putovanja.

“Neki su od njih danas ovdje među nama. Dobro došli! Za njih ćemo se, kao Crkva, pobrinuti idućih mjeseci. To je mali znak za koji se nadam da će poslužiti kao poticaj za druge europske zemlje, kako bi omogućile mjesnim crkvenim stvarnostima da preuzmu na sebe brigu za drugu braću i sestre koje treba hitno preseliti, pratiti, promicati i integrirati”, kazao je Sveti Otac.

Dodao je i kako je mnogo mjesnih Crkava, redovničkih zajednica i katoličkih udruga koje su spremne primiti ih i pratiti prema plodnoj integraciji. “Treba samo otvoriti vrata, vrata srca! Ne propustimo to učiniti ovoga Božića”, pozvao je.

Na kraju opće audijencije, papa Franjo je susreo jednogodišnje dijete koje je susreo za vrijeme posjeta izbjegličkom kampu u Grčkoj početkom prosinca. Zahvaljujući naporima Zajednice Svetoga Egidija, dijete kojemu je potrebna medicinska skrb dovedeno je u Rim s obitelji kako bi primilo terapiju u vatikanskoj pedijatrijskoj bolnici Bambino Gesù.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja