Budi dio naše mreže

Na susretu u Vatikanu u subotu 13. travnja s učenicima rimske gimnazije Ennio Quirino Visconti, Sveti Otac Franjo posebno se dotaknuo teme ovisnosti o mobitelima.

/ HKM/Mislav Mihaljević

„Nemojte biti robovi svojim mobitelima“, poručio je na audijenciji Sveti Otac Franjo učenicima rimske Visconti srednje škole.

U moderno doba, upozorio je papa Franjo, moramo biti oprezni u svemu što nas odvaja od pravog susreta i autentičnih odnosa. Dok mobiteli mogu biti vrijedan alat za komunikaciju, oni također mogu smanjiti našu slobodu i predstavljati prepreku pravom dijalogu, rekao je. “Budite oprezni, jer postoji opasnost da kad mobitel postane droga, da se komunikacija svodi na jednostavne ‘kontakte’. Ali život nije za ‘kontaktiranje’, nego za komuniciranje!“

Mladi se trebaju naučiti zdravoj introspekciji kako bi mogli slušati svoju savjest i moći je razlikovati od glasova sebičnosti i hedonizma, objasnio je Sveti Otac. “Oslobodite se ovisnosti o mobilnom telefonu, molim vas!”, upozorio je mlade učenike Sveti Otac. Rekao da zna da su svjesni mnogih oblika i problema ovisnosti. Ali, napomenuo je Papa, ovisnost o mobilnom telefonu nešto je “vrlo suptilno”, prenosi Catholic News Agency.

Sveti Otac naglasio je važnost školskog sustava kao mjesta komunikacije, osobito među kulturama. Crkva promiče bratstvo, kazao je, ističući kako to zahtijeva temelj slobode, istine, solidarnosti i pravde. “Dijalog između različitih kultura i različitih ljudi obogaćuje zemlju, obogaćuje domovinu i omogućuje nam da napredujemo u međusobnom poštovanju, omogućava nam da nastavimo tražiti jednu zemlju za sve, a ne samo za neke.“

Papa je također rekao tinejdžerima da je Bog svima dao mogućnost ljubavi. Nemojte ga “uprljati” sramotnim ponašanjem, nego radije volite “čisto” sa skromnošću, vjernošću, poštovanjem i velikim darežljivim srcem. “Ljubav nije igra. Ljubav je nešto najljepše što nam je Bog dao”, rekao im je, stoga budite oprezni, zaštitite ljudsko dostojanstvo i branite “autentičnu ljubav, kako ne bi trivijalizirali jezik tijela”, piše Catholic News.

Sveti Otac se u svom obraćanju dotakao i teme nasilničkog ponašanja u školama, odnosno bullyinga. Pozvao je mlade da se bore protiv svih oblika bullyinga, zlostavljanja i agresije, za koje je rekao da sadrže „sjeme rata“.

Na kraju susreta, potaknuo je mlade ljude da nikad ne prestanu sanjati velike snove i nadati se boljem svijetu za sve. „Ne zadovoljavajte se osrednjošću u odnosima, u onome što jeste, u planiranju svoje budućnosti, u vašoj predanosti pravednijem i ljepšem svijetu“, istaknuo je Papa, a prenosi Vatican News.

Papa Franjo je podsjetio mlade kako počinje Veliki tjedan koji kulminira na Uskrs uskrsnućem Kristovim, temeljem kršćanske nade: „To je također vrijeme obnove za dušu, vrijeme za procvat!“, rekao je Sveti Otac pozivajući prisutne da to čine s povjerenjem u Gospodina, jer On nam daje snagu i hrabrost suočiti se s poteškoćama koje nalazimo na našem putu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja