Budi dio naše mreže

Papa Franjo potaknuo je ljude da traže dobro u svijetu, čak i kada je tendencija obraćati više pozornosti na neuspjeh i skandale.

/ mdj

Papa Franjo obratio se hodočasnicima i turistima na Trgu svetog Petra dva dana nakon povratka s putovanja u Ulaanbaatar, glavni grad Mongolije.

“Zamislite samo koliko skrivenih sjemenki dobrote čini vrt svijeta, dok mi obično čujemo samo zvuk pada drveća,” rekao je tijekom audijencije 6. rujna, prenosi CNA.

“Mi volimo skandal. Gle kakvo barbarstvo, stablo je palo, kakva je to buka! Ali – ne vidimo šumu koja raste svaki dan, a rast je u tišini”, dodao je Papa.

Katolici u Mongoliji kao primjer

Pozvao je sve da gledaju “prema svjetlu dobra” u svijetu i da se bore protiv tendencije da cijenimo druge samo u onoj mjeri u kojoj dijele naše stavove.

Mongolija, zemlja u “sendviču” između Kine i Rusije, rijetko je naseljena s oko 3 milijuna ljudi na gotovo 604.000 četvornih milja.

Stanovništvo, koje je povijesno budističko, uključuje manje od 1500 katolika.

“Netko bi se mogao zapitati: Zašto je Papa otišao tako daleko da posjeti malo stado vjernika? Jer upravo tamo, daleko od svjetla reflektora, često nalazimo znakove prisutnosti Boga koji ne gleda na izgled, nego na srce.”

Zamislite samo koliko skrivenih sjemenki dobrote čini vrt svijeta, dok mi obično čujemo samo zvuk pada drveća.

“Gospodin”, objasnio je, “ne traži središnje mjesto, nego jednostavno srce onih koji ga žele i ljube bez razmetanja, bez želje da se uzdižu iznad drugih. I ondje sam imao milost susresti  poniznu i radosnu Crkvu, a i mogu vam posvjedočiti njihovu radost što su se na nekoliko dana našli u središtu Crkve.”

Pohvalio je inkulturiranu katoličku zajednicu koju su formirali misionari, rekavši da se nisu oslanjali na prozelitizam da obrate ljude na kršćanstvo, već su pokazali kako živjeti Evanđelje unutar mongolske kulture.

Ne vidimo šumu koja raste svaki dan, a rast je u tišini.

“Ovo je katolicitet: utjelovljena univerzalnost, koja prihvaća dobro tamo gdje se nalazi i služi ljudima s kojima živi”, rekao je. „Tako živi Crkva: krotko svjedoči Isusovu ljubav, sa životom ispred riječi, zadovoljna svojim istinskim bogatstvom – služenjem Gospodinu i braći.“

Tijekom svoja četiri dana u velikoj azijskoj zemlji bez izlaza na more od 1. do 4. rujna sastao se s vladinim čelnicima, uključio se u međureligijski dijalog s budistima i ljudima drugih istočnjačkih religija, te je predslavio euharistijsko slavlje za malobrojno katoličko stanovništvo u zemlji .

“Bio sam u srcu Azije i ovo mi je dobro došlo. Dobro je stupiti u dijalog s tim golemim kontinentom, sakupiti njegove poruke, upoznati njegovu mudrost, njegov način gledanja na stvari, prihvatiti vrijeme i prostor“, rekao je papa Franjo.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja