Budi dio naše mreže

Povodom blagdana Gospe od Guadalupe papa Franjo predvodio je euharistijsko slavlje.

/ mdj
Lik utisnut na plaštu svetoga Juana Diega Cuauhtlatoatzina lik je prve učenice, majke vjernikā, same Crkve, napomenuo je Papa. Marija je majka i ta nas jednostavna poruka štiti od brojnih društvenih i političkih ideologija, prenosi vatican news.

 U kratkoj propovijedi papa Franjo je u prisutnosti tri tisuće vjernika istaknuo značenje onoga što je u prosincu 1531. bilo na čudesan način utisnuto na plašt svetoga Juana Diega Cuauhtlatoatzina.

Namirišite svoju krhku stvarnost dobrim djelima

No Sveti se Otac prije svega usredotočio na cvijeće koje je u središtu čuda iz Guadalupe, ističući kako u misticizmu ono predstavlja vrline koje Gospodin usađuje u srce, koje nisu naše djelo. Čin njihova branja otkriva nam da Bog želi da prihvatimo taj dar, da svoju krhku stvarnost namirišemo dobrim djelima, rastući u kreposti i uklanjajući mržnju i strahove – napomenuo je papa Franjo.

Vrline kojih svijet nema

Slika Marije utisnuta na ogrtaču Juana Diega njezino je “biti” među nama – istaknuo je rimski biskup dodajući da to bivanje znači ostati trajno utisnuta u tu jadnu odjeću, namirisanu krjepostima skupljenima u svijetu koji ih, čini se, nije sposoban proizvesti, koje ispunjaju naše siromaštvo u jednostavnosti malih gesta ljubavi, koji našu tilmu obasjavaju, a da toga nismo svjesni, slikom Crkve koja nosi Krista u svojoj utrobi.

Marija, naša majka

Na kraju, papa Franjo se ponovno osvrnuo na sliku, tilmu i guadalupsku ružu, koje nam govore da je Marija majka, koja je uz sve nas, te da nam prenose jednostavnu poruku.

Ta nas poruka štiti od brojnih društvenih i političkih ideologija kojima se guadalupska stvarnost često tako snažno koristi da bi si dala temelj, opravdala se i obogatila. Poruka iz Guadalupe ne tolerira ideologije bilo koje vrste. Samo sliku, tilmu, ruže.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja