Budi dio naše mreže

Papa Franjo poslao je u četvrtak čestitku kraljici Elizabeti II. koja se podudara s radosnom proslavom 70. obljetnice njezine vladavine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

/ dz

“U ovoj radosnoj prigodi rođendana Vašeg Veličanstva, i dok slavite ovu godinu platinastog jubileja, šaljem vam srdačne pozdrave i dobre želje, uz ponovno uvjerenje u svoje molitve da će Svemogući Bog udijeliti vama, članovima kraljevske obitelji i svim ljudima nacije blagoslov jedinstva, prosperiteta i mira”, poručio je papa u telegramu kraljici.

Kraljica Elizabeta, koja je 21. travnja napunila 96 godina, engleski je monarh s najdužim stažom, koja je na prijestolje ušla 1952. u dobi od 25 godina nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI. Njezina se krunidba dogodila sljedeće godine, 2. lipnja 1953. godine.

U četvrtak je Ujedinjeno Kraljevstvo započelo četverodnevnu proslavu jubileja, počevši s događajem pod nazivom Trooping the Color, živopisnom vojnom paradom u Londonu na kojoj je bilo 240 konja, preletom Kraljevskog zrakoplovstva i puščanim pozdravom . Kraljica je paradu promatrala s balkona u Buckinghamskoj palači.

Povorka Annie Spratt/Unsplash

Elizabeta je susrela četiri pape kao kraljica, a jednog (Pija XII.) kao princeza 1951. godine.

Kraljica Elizabeta i njezin pokojni suprug, princ Filip, vojvoda od Edinburgha, sastali su se s papom Franjom u Vatikanu 2014. godine.

Susretom je obilježena 100. obljetnica ponovne uspostave diplomatskih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Svete Stolice. Nakon njihovog susreta, papa Franjo je bračnom paru dao faksimil naredbe pape Inocenta XI. kojom se proširuje kult svetog Edvarda Ispovjednika, a kraljica je papi poklonila veliku košaru hrane s imanja koja okružuju njezine domove. Predmeti su uključivali asortiman meda, desetak jaja, hrbat divljači, prhki kruh, sok, konzerve i Balmoral viski.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja