Budi dio naše mreže

Jeste li čuli za benediktinske redovnike u opatiji St. Anne Kergonan u Francuskoj? Žive od vlastitog rada slijedeći recepte koje su razvili sami redovnici.

/ mk

Pogledajmo ovu vjersku zajednicu skrivenu u regiji Morbihan u Francuskoj koja je osnovana 1897. godine.

Dvadeset i dva benediktinca u zajednici žive prema pravilu svetog Benedikta “Ora et labora” ili “moli i radi”.

Teški počeci francuske benediktinske opatije

Godine 1897. deset redovnika napustilo je opatiju Solesmes za Kergonan u Bretanji. Jedva 20 godina kasnije, 1914., imanje Kergonan osnovano je kao opatija.

Vrlo brzo, redovnici su iskusili mnoge poteškoće i morali su dvaput otići u egzil: jednom u Belgiju od 1901. do 1920., zbog antiklerikalnih zakona, a drugi put u Kartuzu Auray između 1942. i 1946., zbog njemačkih okupacija.

Srećom, priča za opatiju i njezinu zajednicu tu ne završava!

Nakon progonstva nastavio se život zajednice u opatiji svete Ane Kergonan. Tek 1968. godine započela je gradnja opatske crkve. Sedam godina kasnije posvetio ju je biskup Pierre-Auguste Boussard (1917.-1997.), biskup Vannesa u Francuskoj.

Vjerska zajednica pjevača

Danas 22 redovnika žive u opatiji St. Anne Kergonan i provode pet sati dnevno u crkvi za svoje službe – prva je u 5:00 ujutro!

Štoviše, jako dobro pjevaju. Dapače, njihovi su glasovi nekoliko puta snimljeni na CD-ima.

Redovnici su imali tradicionalne orgulje za pratnju glasa, što im nije dopuštalo da otpjevaju cijeli gregorijanski repertoar. Tako je 2016. opatija Sainte-Anne de Kergonan kupila nove orgulje. Time će se sačuvati i ažurirati remek-djela glazbene i duhovne baštine!

Redovnici također žive samo nekoliko koraka od oceana. Gregorijansko pjevanje stoga se drži mota samostana “Super voces aquarum multarum”, što znači “Više od glasa velikih voda”.

Jabuke u svim varijantama

Zajednica je četiri godine proizvodila proizvode od svojih 850 stabala jabuka.

Prvo beru i sortiraju jabuke. Potom redovnici neke od njih prerađuju u 100 posto čisti sok od jabuke. Preostale jabuke šalju se na radno mjesto za uzdržavano zapošljavanje koje se nalazi samo nekoliko kilometara dalje.

Ondje zaposlenici s invaliditetom rade džemove, želee od jabukovače i kompote od jabuka. Naravno, slijede recepte koje su razvili sami redovnici. Dakle, opatija može ponuditi širok izbor samostanskih zanata, donosi ChurchPOP.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja