Budi dio naše mreže

Krakovski nadbiskup Marek Jędraszewski obznanio je u utorak, 11. ožujka da je nakon odobrenja Kongregacije za kauze svetaca, nadbiskupija otvorila proces beatifikacije za roditelje sv. Ivana Pavla II.

/ mp

Nadbiskupija Krakow je, 11. ožujka, oglasila kako pokreće kauzu za roditelje svetoga pape Ivana Pavla II. – oca Karola Wojtyłu i majku Emiliu rođ. Kaczorowska, prenosi Nedjelja.ba.

Ukaz je potpisao nadbiskup Jędraszewski, a otvaranje kauze nosi nadnevak 2. ožujka.

Vjerici su pozvani da do 7. svibnja Krakovskoj kuriji dostave dokumente, pisma, poruke, vezane za Karola i Emiliu.

Inače, poljski su biskupi dali pozitivno mišljenje za otvaranje ove kauze u listopadu 2019.

Karol, poručnik Poljske vojske, i Emilia, učiteljica, vjenčali su se 10. veljače 1906. u Krakowu. Rodili su troje djece: Edmunda u 1906.; Olgu, koja je preminula kratko nakon rođenja, i Karola Mlađeg 1920.

Obitelj koja je bila poznata kao vjernici katolici odbila je, u to vrijeme rastući, antisemitizam.

“Najuža obitelj snažno je utjecala na duhovni i intelektualni razvoj budućega Pape”, zaključila je Biskupska konferencija Poljske.

Karol i majka Emilia

Emilia je završila osmogodišnju vjersku školu koju su vodile sestre Kćeri Božje ljubavi. Prije nego je preminula od srčanoga udara i zatajenja jetra 1929., bila je stup vjere u ovoj kući.

U vrijeme njezine smrti malom je Karolu bilo skoro devet godina. „S puno posvećenosti i ljubavi, vodila je kuću i odgajala sinove Edmunda i Karola“, rečeno je iz Poljske BK.

Njegov je otac podizao sinove sve do svoje smrti 12 godina poslije. Prema Catholic Online, Karol je bio čovjek molitve te je poticao Karola Ml. da bude marljiv i studiozan. Otac je također preuzeo obiteljske poslove kao što je šivanje odjeće sinovima.

„Karol Wojtyła stariji, kao otac bio je duboko religiozan, marljiv i savjestan čovjek. Ivan Pavao II. je u više navrata spominjao da je viđao svoga oca kako klečeći moli, čak i noću. Bio je to roditelj koji ga je naučio molitvu Duhu Svetom koja ga je pratila do kraja njegova života“, navela je BK Poljske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja