Budi dio naše mreže

U Turskoj je otkriven još jedan podzemni grad za koji se vjeruje da je bio dom za brojne kršćane suočene s progonima u vrijeme Rimljana.

/ im

Podzemni grad pronađen je u okrugu Midyat u provinciji Mardin u blizini sirijske i iračke granice, prenosi Katolički tjednik Nedjelja ba. Arheolozi izvještavaju o pronalasku “bogomolja, silosa, bunara i prolaza s hodnicima”. Gani Tarkan, voditelj iskapanja, rekao je da je “prvo izgrađen kao skrovište ili prostor za bijeg”. Kao što je poznato, kršćanstvo nije bilo službena religija u drugom stoljeću. Obitelji i skupine koje su prihvatile kršćanstvo uglavnom su se sklanjale u podzemne gradove kako bi pobjegle od progona Rima te su formirale podzemni grad.

Otkopano je samo 5% grada, ali se pokušava iskopati i ostatak. Vjeruje se da je najveći te vrste i među više od 40 drugih gradova otkrivenih u Turskoj, javlja ICC.

Midyat se smatra “gotovo muzejom na otvorenom” zbog svoje bogate povijesti uključujući crkve, džamije i samostane, a otkriće jednog ovakvog nalazišta zasigurno će pospješiti turističku ponudu. Prema procjenama u kontinuitetu je naseljen 1 900 godina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja