Budi dio naše mreže

Stručnjaci Instituta za galilejsku arheologiju s fakulteta Kinneret u Izraelu i Sveučilišta Nyack sa studija Drevnog judaizma i kršćanskog porijekla u New Yorku, smatraju da su pronašli drevnu crkvu apostola Andrije i Petra, prvih Isusovih učenika.

/ at

Arheolozi su istraživali nalazište el-Araj na sjevernoj obali Galilejskog mora za kojeg vjeruju da je mjesto drevnog biblijskog grada Betsaide. Arheološki tim je u prethodnim iskopinama otkrio komade mramora i male pozlaćene staklene blokove zvane tesserae, a kasnije su pronašli mozaične podove u crkvi koji su tamo gotovo 1500 godina.

„Ova otkrića nam govore da je ‘crkva htjela biti pronađena’ negdje u blizini. Uvijek je neopisiv osjećaj pronaći ljepote koje su bile zakopane gotovo 1500 godina“, objasnio je za Fox News profesor Steven Notley koji je sudjelovao u istraživanju.

Ovim otkrićem također se riješilo pitanje istinitosti pojedinih spisa, poput spisa bavarskog biskupa Willibalda iz 8. stoljeća koji je tvrdio da postoji crkva sagrađena na mjestu gdje su živjeli sveti Petar i Andrija, prenosi Laudato.hr.

Profesor Notley rekao da je otkriće crkve značajno iz barem dva razloga, piše Fox News.

Jedan od razloga je što su mnogi znanstvenici dovodili u pitanje postojanje crkve jer, iako se spominje u bizantskim hodočasničkim itinerarima, mnogi su smatrali da su ta izvješća pogrešna. Drugo, a jednako važno je da je ta crkva dokaz postojanja živog sjećanja u kršćanskoj zajednici na lokaciju Betsaide, odnosno doma Petra, Andrije i Filipa.

U otkrivanju drevne Betsaide pomažu podaci iz Ivanova, Markova i Lukina evanđelja.

„Filip je bio iz Betsaide, iz grada Andrijina i Petrova.“ (Iv 1,44).

„Dođu u Betsaidu, dovedu mu slijepca pa ga zamole da ga se dotakne.“ (Mk 8,22).

„Apostoli se vrate i ispripovjede što su učinili. Isus ih povede sa sobom i povuče se nasamo u grad zvani Betsaida.“ (Lk 9,10).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja