Budi dio naše mreže

Roditelji svetog Ivana Pavla II. odgojili su ga s dubokom predanošću Mariji od trenutka njegova rođenja. Njegova je majka, nakon što je rodila, otvorila bolnički prozor kako bi maleno djetešće prvo što čuje bile Lauretanske litanije iz obližnje crkve.

/ dz

Roditelji svetog Ivana Pavla II. odgojili su ga s dubokom predanošću Mariji od trenutka njegova rođenja tako da je znao da je ona uistinu njegova majka. 7. svibnja 2020. godine otvorena je kauza za proglašenje svetosti roditelja pape svetog Ivana Pavla II. – Karola Wojtyle starijeg i Emilije Kaczorowske, koji su umrli prije 80, odnosno 92 godine. Tu je činjenicu naglasio članak Antonia Taralla u nedavnom izdanju tjednika talijanskog magazina Maria con te, prenosi Aleteia.

Majka svetog Ivana Pavla II. rođena je 1884. godine, u skromnoj obitelji obrtnika. Njegov otac, podrijetlom krojač, postao je profesionalni vojnik. Vjenčali su se 1906. godine i dobili troje djece. Najstariji, Edmund, liječnik, umro je u 26. godini nakon što se razbolio od šarlaha zaražen u bolnici u Bielskom gdje je u to vrijeme imao posla s epidemijom. Druga kći , Olga, umrla je nedugo nakon dolaska na svijet.

U dobi od 9 godina Karol je izgubio majku. Pokraj prerane smrti svoje dvojice braće i sestara, Karol mlađi, rođen u Wadowicama 18. svibnja 1920., morao je preboljeti i smrt svoje majke od nefritisa kad je imao samo 9 godina.

Proces kanonizacije roditelja svete pontifike, započet u Wadowicama na stotu godišnjicu rođenja Svetog Oca, otkrio je mnoge neobjavljene detalje pobožnosti Djevici Mariji koju je njegovala cijela obitelj.

Beatifikacija Karola Wojtyle starijeg i Emilije Kaczorowske

Postulator kauze za proglašenje blaženim mons. Slawomir Oder, koji je prethodno tu ulogu imao i za poljskog papu, citiran je u članku Maria con te objašnjavajući da „unatoč činjenici da je sada ostalo samo nekoliko ljudi koji su poznavali roditelje Ivana Pavla II., prikupljena dokumentacija je obilna. ” To je nagovještaj postizanja cilja da se dokaže da su oba supružnika Wojtyła herojski prakticirali kršćanske vrline.”

“Želim da prva stvar koju moje dijete čuje bude hvalospjev Gospi”

Prema članku, Emilijina primalja ostavila je pisano svjedočenje da je tijekom porođaja majka budućeg pape željela otvoriti prozore. Nije se radilo o svježem zraku, već o tome jer je u tom trenutku iz obližnje crkve čujno dopiralo pjevanje marijanskih litanija. “Želim da prva stvar koju moje dijete čuje bude himna Gospi”, objasnila je Emilia primalji. Zapravo, par se posvetio Djevici Mariji tijekom trudnoće budućeg pape, kada su odbili liječnikov savjet za pobačaj kako bi zaštitili Emilijino već bolesno srce.

Hodočašće Karola Wojtyle starijeg zajedno s malenim Karolom

Neposredno nakon Emilijinog pogreba, proslavljenog u Gospinoj crkvi u Krakovu – prema riječima Wojtylinog prijatelja iz djetinjstva – otac i sin otišli su na hodočašće u marijansko svetište Kalwaria Zebrzydowska kako bi molili Božje milosrđe u ime svoje voljene supruge i majke. Tijekom godina ovo je svetište ostalo posebno mjesto koje je papa mogao posjetiti iz ljubavi prema Djevici i počastiti uspomenu na svoju majku. Novinar Maria con te čuo je od iznimnog svjedoka, kardinala Stanislawa Dziwisza, koji je bio papin tajnik od listopada 1966. do listopada 1978, dok je bio krakovski nadbiskup: “Sveti otac Ivan Pavao II., govoreći o svom rođenju, podsjetio je na datum i večernji sat kada se tradicionalna marijanska služba u svibnju slavi u svakoj poljskoj crkvi. To je drevna tradicija, često popraćena izlaganjem Presvetog Sakramenta. … Ivan Pavao II. prisjetio se nekoliko puta onoga što su mu rekli: njegova je primalja u trenutku rođenja otvorila prozor sobe u kojoj je Emilia rađala. Odatle se u sobi mogla čuti litanija Majke Božje: tijekom proslava u svibnju najvažniji trenutak su upravo Lauretanske litanije.

Marijanska pobožnost

Kardinal dodaje da se u župnoj crkvi Wadowice nalazi bočna kapela posvećena Gospi od Brze pomoći, čiju su sliku štovali roditelji pape i sam mladi Karol. Čak i kao papa nikada nije zaboravio ovu ikonu Djevice, sličnu onoj koja je prisutna u svetištu Kalwaria Zebrzydowska. U stvari, članak izvještava, nakon Emilijine smrti, stariji Karol povjerio je svog mladog sina Gospi od Kalwarije, rekavši dječaku pred Gospinom likom: “Od danas će ona biti tvoja majka.”

Obitelj Wojtyła i krunica

Kada je talijanskog izvjestitelja kardinala Dziwisza pitao kakvu poruku ovaj bračni par – koji je svaku večer pobožno molio krunicu kao obitelj – nudi današnjem svijetu, odgovor je bio jednostavan, ali nadahnjujući: “Nesumnjivo bi potaknuli moderne roditelje da svoju djecu odgajaju u vjerskom duhu dajući primjer u održavanju vjerskih praksi, pohađanju misa nedjeljom i svetim danima. Tražili bi od njih da vježbaju česte ispovijedi. Moliti, puno moliti. Pogotovo Mariji. Njoj, koja je naša Majka, uvijek i zauvijek.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja