Budi dio naše mreže

U obnovljenoj župnoj crkvi svetog Josipa u Novoj Topoli kod Gradiške u Bosni i Hercegovini u nedjelju je liturgijski obilježena 27. obljetnica otmice iz župne kuće tadašnjeg župnika vlč. Ratka Grgića.

/ mp

Svetu misu je predslavio biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju vlč. Zlatka Matića i vlč. Angela Bartulice. Uz redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz topolskog samostana na misi su sudjelovali i župljani.

Kako je toga dana bila i svetkovina Presvetog Trojstva, biskup je u homiliji najprije tumačio sadržaj svetkovine.

Podsjećajući na činjenicu da su tijekom dugih stoljeća mnogi članovi Crkve trpjeli i bili ubijani zbog svoje vjere u Trojedinoga Boga, biskup Franjo je ustvrdio da je to slučaj i s Kristovim svećenikom vlč. Ratkom Grgićem, njihovim župnikom i njegovim suradnikom.

“Iako ni njega, kao svojevremeno ni Isusa, njegovi sugrađani nisu imali razloga optužiti ni za kakvo loše ili zlo djelo, kako su biskupu potvrdili tadašnji načelnik općine, šef policije i komandant teritorijalne obrane u Bosanskoj Gradišci, onima koji su ga mrzili i iz mržnje ubili smetao je jer je svojim propovijedanjem i svojim životom svjedočio objavljenog Boga, kao čovjekoljupca, kao istinskog čovjekovog usrećitelja i Spasitelja, naglasio je biskup. To su mogli učiniti samo nesretni ljudi, koji su upali u mreže Sotone, ubojice čovjeka i koji su se tako svojim gnusnim zlodjelom teško ogriješili o Božju zapovijed”, pojasnio je biskup.

Župnik Ratko Grgić je bio prvi od osmorice svećenika u banjolučkoj biskupiji koji su svoju vjernost Kristu i svome svećeničkom poslanju tijekom zadnjeg rata i u poraću platiti svojom krvlju.

Za razliku od svih drugih, koji su crkveno pokopani, posmrtne ostatke župnika Ratka nadležne Vlasti entiteta i države još uvijek ne žele vratiti da ih crkvena zajednica pokopa, što je za nju obvezujuće djelo milosrđa. Biskup Franjo je mnogo puta i na mnogo mjesta tražio posmrtne ostatke  bezrazložno mučenog i likvidiranog svoga župnika. A i Međunarodni sud je 1997. naredio vlastima RS da rasvijetle ovaj slučaj kidnapiranja i ubijanja nedužnog župnika. Sve je to bilo do sada uzalud.

Biskup Franjo je pozvao nazočne na molitvu za ubijenog župnika, ali i za njegove ubojice i za sve one, koji taj zločin skrivaju i tako ga odobravaju.

Nakon mise su se svi nazočni u molitvenoj procesiji uputili do spomen-ploče kidnapiranom i ubijenom župniku Grgiću na obližnjoj, u ratu spaljenoj, a zadnjih godina obnovljenoj župnoj kući, i ondje izmolili posebne molitve za župnika-mučenika Ratka Grgića.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja