Budi dio naše mreže

Baveći se obiteljskom medicinom, čast mi je raditi s obiteljima koje se bore brinuti o ostarjelim roditeljima. Većina nas s pravom snažno želi pomoći svojim roditeljima da što duže ostanu neovisni. Knjiga Siraha nas usmjerava: „Sine moj, budi nepokolebljiv u čast svoga oca; ne tuguj ga dok je živ. Čak i ako mu um zakaže, budi pažljiv prema njemu; ne grdi ga ti koji si u najboljim godinama “(3, 12-13). Stoga svojim roditeljima uistinu dugujemo poštovanje i ljubav, a naša je dužnost brinuti se za njih u starosti.

/ dz

Često kad razgovaram o mogućnosti smještaja ostarjelog roditelja u starački dom, čujem da se tamo smještaju pacijenti koji su smješteni u starački dom jer njihova obitelj nije bila voljna brinuti se o njima, piše Simply Catholic.  To, pak, baca vrlo negativno svjetlo na njegu domova za njegu općenito, a posebno na svaku odluku o preseljenju roditelja tamo. Međutim, rijetko sam sreo obitelj koja neprimjereno razmišlja o smještaju u staračke domove iz nedostatka ljubavi ili nedostatka želje za brigom o roditelju. Iako je ovo najčešća zabluda o većini ljudi smještenih u starački dom, puno je češći slučaj suprotno. Evo primjera.

“Jednostavno više ne mogu”, uzdahnula je Maggie, suzna, umorna žena u ranim pedesetim. Došla je u moj ured “provjeriti hormone” zbog nedostatka energije i sve većeg nedostatka užitka u svakodnevnom životu. Nije se osjećala poput sebe. Nakon neke rasprave, utvrdili smo da su se njezini simptomi doista pogoršali prije otprilike 14 mjeseci otkako joj se majka Veronica preselila k njoj. Tijekom posljednjih pet godina Veronica je imala mnogo posjeta bolnici zbog pada. Nedavno joj je pamćenje naglo padalo, a obitelj je odlučila da više ne može sama živjeti.

U početku je Maggie opisala kako je bila uzbuđena što provodi više vremena s mamom, no ubrzo je postalo jasno da Veronica zahtijeva skrbnika s punim radnim vremenom. Iako je Maggie rado preuzela ovu ulogu, sve je počelo od noćnog ustajanja do toga da je morala organizirati dolazak nekoga u posjet kako bi Maggie mogla otrčati do trgovine, to je postalo iscrpljujuće. Uvidjevši to, sugeriram da Maggie možda pati od depresije koju joj je donijela njezina uloga njegovatelja s punim radnim vremenom, i uveo sam ideju o razmišljanju o staračkom domu. Maggie se odmah naježila na tu ideju. “Oh, nikad joj to ne bih mogla učiniti. Uvijek je učinila toliko toga za sve nas i želim je držati kod kuće sa sobom. Trebam samo malu pomoć. ”

Ova priča ilustrira uobičajeni scenarij. Obitelji ispravno osjećaju snažnu želju da podrže i skrbe za svoje roditelje na bilo koji mogući način, a ja redovito viđam djecu koja se junački i samopožrtvovano trude pomoći u brizi za roditelja. Kad je potrebno, mnogi poput Maggie radosno pozivaju roditelje u svoj dom. Iako su ove radnje vrlo pohvalne i premda bi trebale biti uobičajena praksa, mogu se i predugo izvoditi, posebno s godinama. U nekim slučajevima ono što se u početku smatralo dobrom idejom može umjesto toga doći do točke kada ugrožava zdravlje roditelja i njegovatelja.

Kada je riječ o ostarjelim roditeljima, postoji ograničenje skrbi koju mogu pružiti članovi obitelji, a to ograničenje ovisi o vrsti potrebne skrbi i o obiteljskim resursima. Iako neke obitelji mogu odrediti skrbnika s punim radnim vremenom koji će se brinuti o roditelju, za mnoge obitelji koje ovise o dva dohotka to nije moguće. Nadalje, stupanj invaliditeta roditelja može se uvelike razlikovati od potrebe za pomoći u kupovini do potrebe za ambulantom i higijenom. Postoji ogroman spektar potreba i sposobnosti njege, a svaka odluka koja se odnosi na skrb roditelja mora se rješavati na individualnoj osnovi.

Obiteljima kojima je potrebna dodatna pomoć u skrbi o roditelju na raspolaganju je mnoštvo pomoći. Za relativno zdrave starije osobe, starije zajednice i ustanove kojima se pruža pomoć pružaju razne mogućnosti u pogledu održavanja i održavanja, a zdravstvenim radnicima mogu pružiti pomoć u svakodnevnoj primjeni lijekova i pripremi obroka, ako je potrebno.

Roditeljima s većim potrebama, ali koji mogu živjeti s obitelji, u dom mogu doći medicinske sestre koje će im pomoći u medicinskim potrebama, poput promjena zavoja rana i kupanja. Kako se medicinske potrebe pacijenta povećavaju, tradicionalna kvalificirana ustanova za njegu bolesnika mogla bi pružiti 24-satni pristup sestrinskoj njezi. Na kraju, pacijenti mogu čak zahtijevati palijativnu ili hospicijsku njegu, koja se može pružiti i kod kuće i u njezi.

Sveukupno, djeca imaju objektivnu dužnost brinuti se o ostarjelim roditeljima. Međutim, obično dođe vrijeme kada sve veće medicinske potrebe pacijenta ili ograničeni resursi dostupni obiteljima zahtijevaju korištenje profesionalnih ustanova za dugotrajnu njegu. Rutinski promatram djecu koja osjećaju neprimjerenu krivnju ili grižnju savjesti kad više nisu u stanju brinuti se za svoje roditelje i donosim odluku o smještaju u jedan od tih objekata. Iako je svaka situacija različita, kad dođe ovo vrijeme, ove će opcije biti najkorisnije. Korištenje ovih objekata legitimno je sredstvo za ispunjavanje vaše dužnosti brige o roditeljima kad se to kod kuće ne može opravdano učiniti.

Obitelji koje odluče iskoristiti pogodnosti njege trebaju se utješiti činjenicom da ne izbjegavaju svoju obvezu. Iako oblik ispunjenja može imati drugačiji oblik od onoga što je prvotno zamišljao, trebali bi se osjećati bez krivnje. Djeca roditelja u ustanovama za dugotrajnu skrb trebala bi dati prednost čestim posjetima i telefonskim pozivima, a mogla bi čak osigurati da se sveta pričest donosi njihovim roditeljima. Ovi i drugi postupci ljubavi i podrške samo su neki primjeri nastavka pružanja pomoći u ispunjavanju socijalnih, emocionalnih i duhovnih potreba svojih roditelja. Brinući se o svojim roditeljima na sve ove načine, doista ispunjavamo i prenosimo zahvalnost koju zaslužuju naši roditelji.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja