Budi dio naše mreže

Norveška će 2030. godine proslaviti tisuću godina prisutnosti kršćanstva u zemlji kada će se, ujedno navršiti tisuću godina od pada Sv. Olava u bitci kod Stiklestada.

/ md

Ministrica za djecu i obitelj Kjersti Toppe želi odgovorna je za pitanje vjere te je uz to dobila zaduženja za vladine planove o obnovi starih kamenih crkava za veliku milenijsku obljetnicu, javlja portal nedjelja.ba.  Do sada je odgovornost za milienijsku proslavu pripadala Anette Trettebergstuen kao ministrici kulture i ravnopravnosti spolova, međutim, Vlada je odlučila kako će tijekom ljeta Toppe preuzeti dužnost, javlja CNA.

Kao dio sjećanja na ovu godišnjicu norveška vlada obećala je obnoviti 159 srednjovjekovnih kamenih crkava u zemlji.

Godine 2030. navršit će se 1 000 godina od pada Sv. Olava u bitci kod Stiklestada. Ova je bitka jedan od ključnih događaja u povijesti Norveške i u njoj je poražen kršćanski vikinški kralj Olav Haraldsson. Haraldsson je kasnije postao zaštitnik Norveške, a danas se bitka smatra jednim od važnijih događaja u povijesti ove zemlje.

Toppe, inače majka šestero djece, članica je Stranke centra, za koju je želja za velikom proslavom 1000. obljetnice kršćanstva u Norveškoj bila pitanje izborne kampanje.

Prošle godine čelnik Stranke centra Trygve Slagsvold Vedum ustvrdio je da je bitka “toliko odlučujući događaj u povijesti naše nacije da mora biti organizirano veliko slavlje”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja