Budi dio naše mreže

Tri najveće replike Noine arke duge su između 137 i 155 metara, a na najveći projekt u Kentuckyju inspiriran velikim potopom i Noinim spasenjem potrošeno je čak 10 milijuna dolara.

/ Andrea Tomurad

A od svega što je živo – od svih bića – uvedi u korablju od svakoga po dvoje da s tobom preživi.’

“Ja ću, evo, pustiti potop – vode na zemlju – da izgine svako biće pod nebom, sve u čemu ima dah života: sve na zemlji mora poginuti. A s tobom ću učiniti savez; ti ćeš ući u korablju – ti i s tobom tvoji sinovi, tvoja žena i žene tvojih sinova. A od svega što je živo – od svih bića – uvedi u korablju od svakoga po dvoje da s tobom preživi, i neka budu muško i žensko.” (Post 6,17-19).

“Istrijebi se svako biće s površja zemaljskog: čovjek, životinje, gmizavci i ptice nebeske, sve se izbrisa sa zemlje. Samo Noa ostade i oni što bijahu s njim u korablji.” (Post 7,23).

Svima su poznati biblijski tekstovi o velikom potopu i Noinom spasenju pomoću korablje, odnosno arke koju je sam izgradio. A Upravo je Noina arka inspirirala mnoge za izradu replike.

U Bibliji je navedeno da je arka duga 300 lakata. Lakat je bila mjerna jedinica u antičko doba koja se u raznim kulturama različito interpretirala, međutim danas se sporazumno prihvaća da 1 lakat iznosi otprilike 45.72 cm.  Prema tome, smatra se da je Arka bila duga između 135 metara do više od 150 metara. Tri najveće replike Noine arke nalaze se u Nizozemskoj, Hong Kongu i Kentuckyju.

Johanova arka u Dordrechtu u Nizozemskoj

Johanova arka teretnjak je inspiriran Noinom arkom koji je izgradio Johan Huibers, nizozemski građevinar, stolar i kreacionist. Na izgradnji arke radio je, uz osmero pomagača, četiri godine. Duga je 137 metara, sveukupno je na izgradnju potrošeno 4 milijuna eura, a ova arka jedina je replika koja je funkcionalna – pluta i mobilna je.

Velika arka u Dordrechtu / Foto: Wikimedia Commons

Noina Arka na otoku Ma Wan

Turistička atrakcija Noina Arka smještena je na otoku Ma Wan u Hong Kongu. Ovaj tematski park izgradili su Thomas i Raymond Kwok, trgovci nekretninama. Arku su odlučili izgraditi nakon što su se Thomas i njegova žena preobratili na kršćanstvo. Arka, glavna atrakcija parka, zapravo je višekatna zgrada u kojoj posjetitelji mogu  rezervirati smještaj. Unutar Arke nalazi se multimedijski centar gdje se mogu pogledati predavanja/projekcije o judeo-kršćanstvu od Mojsijevih vremena. Ova replika također je duga 137 metara.

Noina Arka i most Tshing Ma / Foto: Wikimedia Commons

Susret s Arkom

Susret s Arkom (eng. Ark Encounter) kršćanski je religijski i kreacionistički tematski park otvoren 2016. u državi Kentucky u Americi. Park je bio goruća tema zbog navodnih upitnih učenja kreacionizma koje voditelji ovog parka potiču. Park svakako broji veliki broj posjetitelja, bilo kreacionista ili ne, zbog impresivne dužine Noine Arke, glavne atrakcije ovog tematskog parka. Arka je duga 155 metara te je najveća dosad izgrađena replika, a njena gradnja koštala je 10 milijuna dolara.

LeRoy Troyer, Ark Encounter / Foto: Answers in Genesis

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja