Budi dio naše mreže

Donosimo tekst o slučaju "George Pell", kardinalu koji je oslobođen optužbi za pedofiliju, nelogičnostima u optužnici i opasnom etiketiranju kardinala, a samim time i institucije u kojoj djeluje.

/ fe

Udarna vijest, osim koronavirusa, u utorak bila je oslobađajuća presuda kardinala Georga Pella. Većina portala korektno je prenijela tu informaciju osim pojedinih koji se očito ne mogu pomiriti da netko u Crkvi može biti nevin s obzirom na pedofiliju, donosi portal katoličkog tjednika Nedjelja.ba. O slučaju kardinala Pella piše Dražen Kustura, a tekst prenosimo u cijelosti.

Vrhovni sud u Australiji jednoglasnom odlukom svih sedam sudaca donio je presudu kojom je optužbi za seksualno zlostavljanje dvojice maloljetnika oslobođen bivši melbournški i sydnejski nadbiskup te pročelnik Tajništva za ekonomiju Svete Stolice kardinal George Pell. Suci su objašnjavajući svoju odluku istaknuli kako postoji razumna mogućnost kako se zločin sredinom 1990-ih nikada nije dogodio te samim tim i značajna vjerojatnoća osude nevinoga čovjeka. Time je završena višegodišnja pravna bitka kojom je Pell dokazao nevinost, unatoč ranijoj presudi Apelacionog suda iz veljače 2019. kojom je bio proglašen krivim i osuđen na šest godina zatvora. Zbog te odluke proteklih 14 mjeseci proveo je u kaznionici Barwon.

No, unatoč jednoglasnoj presudi najviše sudske instance u Australiji pojedini mediji, među kojima i sarajevsko Oslobođenje, ovu vijest su objavili pod tendencioznim naslovom: Vrhovni sud oslobodio australskog kardinala pedofila, izlazi na slobodu. Time se da iščitati kako sudovi sude, ali pojedini mediji bez ikakve odgovornosti prema istini, čitateljstvu, novinarskoj etici te ljudskom dostojanstvu, presuđuju. Tako za njih kardinal ostaje pedofil, iako su prenijeli vijest da je oslobođen optužbi! Naslov upućuje da nije važna osoba, u ovom slučaju Pell, nego titula i služba koju on obnaša – kardinal Katoličke Crkve. Daljnjom analogijom, grijesi i zločini pojedinih svećenika i biskupa nad maloljetnicima, kojih je nažalost bilo i koji svi trebaju biti procesuirani te odgovarajuće kažnjeni, treba pripisati cijeloj instituciji i sve vjerske službenike staviti u isti koš.

Slučaj „George Pell“

No, da bi se imao bolji uvid u cijeli slučaj potrebno je podsjetiti na neke od najznačajnijih događaja koji se tiču Pella. Nevolje po australskog kardinala započele su 2014., slučajno ili ne, upravo one godine kada ga je papa Franjo imenovao pročelnikom Tajništva za ekonomiju Svete Stolice te najavio reformu vatikanske ekonomske politike koja je uključivala i veću transparentnost IOR-a (Istituto per le Opere di Religione – Institut za vjerska djela), poznatijim pod nazivom Vatikanska banka. Te godine je prvi put bio pozvan na svjedočenje pred Kraljevskom australskom komisijom koja istražuje seksualna zlostavljanja. Zatim se u razmaku od prosinca 2015. do veljače 2016., suočio s daljnjim optužbama prema kojima je navodno 1970-ih godina štitio druge svećenike zbog zlostavljanja počinjenih nad djecom.

Odgovorio je australskoj komisiji putem video-veze iz Rima 29. veljače 2016. da bi ga u listopadu iste godine ispitivali australski odvjetnici u Vječnom gradu, ovaj put u vezi s optužbama za pedofiliju u njegovoj bivšoj nadbiskupiji Melbourne. Krajem lipnja 2017. službeno je optužen za seksualno zlostavljanje dvojice maloljetnika sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća u sakristiji melbournške katedrale kada je već bio nadbiskup. Postao je tako najviše rangirani dostojanstvenik Katoličke Crkve – mediji su govori o njemu kao trećem čovjeku Crkve – suočen s optužbom za pedofiliju. Čim je optužnica podignuta, zatražio je od Svetoga Oca povratak u Australiju kako bi dokazao svoju nevinost, iako je mogao ostati u Vatikanu i biti nedostupan pravosuđu rodne zemlje.

Nelogičnosti u optužnici

U stvarnosti su bile dvije optužnice: već spomenuta u sakristiji katedrale te druga koja je zbog nedostatka dokaza ubrzo odbačena, a prema kojoj je seksualno zlostavljao drugu dvojicu dječaka u bazenu krajem 1970-ih kao svećenik. Pell je od početka cijeloga procesa tvrdio da je nevin te kako mu je „sama ideja seksualnog zlostavljanja odvratna“, dok su Sveta Stolica i Australska biskupska konferencija izražavale puno povjerenje i podršku australskom pravosuđu.

Sama je optužnica od početka kod mnogih izazivala sumnjičavost. Temeljena je na iskazu navodne žrtve koja je tvrdila da ga je Pell zlostavljao nakon mise u sakristiji katedrale u Melbournu i to dok su vrata bila otvorena. Nije bilo drugih svjedoka tužiteljstva budući da je drugi mladić iz optužnice preminuo 2014. tako što se predozirao. No, prije toga je majci rekao kako nikada nije bio zlostavljan. Nelogičnost same optužnice je time jasnija što se navodni nemio događaj dogodio odmah nakon mise. Svakome je jasno kako je bilo gotovo nemoguće da nadbiskup i tada 13-godišnji ministrant ostanu sami u sakristiji, pogotovo u tako velikoj nadbiskupiji kao što je Melbourne u kojoj su biskupi rijetko kada bez pratnje. U prilog Pellu išao je i podatak da je toga spornoga dana nakon mise bio na vratima katedrale gdje je razgovarao s vjernicima, a ne u sakristiji.

Međutim, navodi iz optužnice bili su dovoljni Apelacionom sudu da Pella u veljači 2019. proglasi krivim i osudi na šest godina zatvora. Dvoje od troje sudaca je donijelo takvu odluku dok je protiv bio treći sudac, Mark Weinberg, koji je na više od 200 stranica pokušao objasniti svoju poziciju kojom je kardinala smatrao nevinim. Upravo je njegov iskaz pomogao Pellovim odvjetnicima u pripremanju utoka Visokom sudu koji je donio jednoglasnu oslobađajuću presudu. Takvu presudu predvidio je još u prosincu 2019. poznati australski novinar, Andrew Bolt, koji radi za Sky News Australia. On je čak na osnovu „dokaza“ napravio i posebnu shemu kojom je tvrdio kako je nemoguć scenarij iz optužnice i zbog toga ga je dio javnosti prozivao na što je on odgovorio: „Ako ste bili pogrešno optuženi i nepravedno osuđeni, bili biste sretni da postoji netko tko vas brani od gomile.“

Opasnost etiketiranja

Imajući u vidu sve činjenice u cijelom ovom slučaju nazivati nekoga pedofilom unatoč presudi najviše sudske instance u jednoj državi koja tvrdi drugačije, je itekako opasno, zlonamjerno te se iz toga može pročitati jeftino etiketiranje cijele jedne institucije.

Da pretpostavimo kako je Pell primjerice bio srednjoškolski profesor koji je nakon nekoliko godina nepravedne optužnice za seksualno zlostavljanje svojih učenika uspio dokazati svoju nevinost, vjerojatno bi naslovi na brojnim portalima glasili: Nepravedno osuđeni profesor dokazao svoju nevinost ili Ispravljena nepravda: lažno optuženi profesor za seksualno zlostavljanje dokazao nevinost.

Na svu sreću kardinal Pell (78), ovom presudom doživio je barem djelomično ispravljanje nanesene mu nepravde. Jasno da mu nitko ne može nadoknaditi 14 mjeseci provedenih u zatvoru, sramotu koju je osjećao, kao i prijezir javnosti koji je trpio. „Ništa ne zamjeram svom optužitelju. Ne želim da moje oslobađanje nadoda još boli i gorčine koju mnogi osjećaju“, poručio je po napuštanju sudnice. Stoga ostaje nada kako će pravosudne institucije u budućnosti nastaviti obavljati svoj posao pošteno i čestito, kako bi sve one pojedince koji su počinili tako gnusne stvari, slobodno ih se može nazvati zločinima, nad maloljetnicima priveli pravdi, ali i nepravedno optužene oslobodile lažnih optužbi. U tome trebaju imati svesrdnu podršku Crkve, ali i medija koji bi trebali raditi u službi istine i pravde.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja