Budi dio naše mreže

Sveta Majka Terezija rođena je 26. kolovoza 1910., a preminula je u Kalkuti 5. rujna 1997. godine. Katolička je svetica i redovnica albanskoga podrijetla te indijskog državljanstva. Povodom njezinog rođendana, donosimo svjedočanstvo Kinleyja Tsheringa koji je postao prvi isusovac u Kraljevini Butanu nakon što je sjedio pored Majke Terezije u avionu.

/ mp

Dok je razmišljao hoće li postati svećenik, Tshering je molio Boga za znak. Taj je znak došao kad je shvatio da sjedi pored Majke Tereze.

Kako donosi portal Aleteia, uskoro se pridružio isusovcima i 1995. godine postao prvi katolički svećenik koji je rođen u Butanu, državi koja je većinski budistička, a nalazi se u južnoj Aziji omeđena Indijom i Kinom.

Tsheringova obitelj ga je kao malog odvela u budistički samostan gdje su se zavjetovali da će postati budistički redovnik. Međutim, Kinley Tshering igrom slučaja obrazovan je u katoličkoj školi budući da u Butanu početkom 1960.-ih nije bilo puno dobrih škola. Zbog toga ga je obitelj poslala na školovanje u katoličku školu u Indiju.

Tshering je posjetio Majku Tereziju 1995. godine u Kalkuti te mu je ona otkrila kako moli za njega 10 godina

Kao srednjoškolac je primio krštenje te je nastavio školovanje u isusovačkoj gimnaziji i na isusovačkom fakultetu. Potom je započeo raditi kao poduzetnik, ali istovremeno nije bio zadovoljan svojim poslom te je dugo molio za Božji znak ako treba postati svećenik.

To se i dogodilo u avionu 1985. godine kad je shvatio da sjedi pored Majke Tereze, buduće svetice. U jednom trenutku Majka Tereza zaustavila se u svojoj molitvi te se okrenula prema Tsheringu i počela s njim razgovarati. Prema njegovim riječima, razgovarali su na engleskom, a ona ga je ohrabrila da prihvati svoj poziv.

Kinley Tshering / Foto: Facebook

Kinley Tshering vjeruje kako njihov susret nije bio slučajan te da mu je Bog dao dugotraženi znak.

Nakon što se zaredio za svećenika Tshering je posjetio Majku Tereziju 1995. godine u Kalkuti te mu je ona otkrila kako moli za njega 10 godina.

Proveo je 33 godine u Indiji da bi se vratio u svoju domovinu gdje nedjeljom predvodi misu za malobrojne katolike.

Kinley Tshering jedini je katolički svećenik u Kraljevini Butanu, ali okolina ga je prihvatila kao i obitelj koja se s vremenom pomirila s tom činjenicom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja