Budi dio naše mreže

Japanski kipar Eiji Oyamatsu gotovo pola života posvetio je izradi ovog sjajnog umjetničkog djela od drveta.

/ ts

Japanski kipar Eiji Oyamatsu (88) gotovo pola života posvetio je izradi ovog sjajnog umjetničkog djela od drveta, o vlastitom trošku. Drvenu skulpturu Djevice Marije s djetetom Isusom od gotovo deset metara dovršio je prošlog lipnja nakon četiri desetljeća, prenosi Aleteia.

Eiji Oyamatsu i kip Djevice Marije s djetetom Isusom/ Foto: @TheChurchInAsia

Majstor Oyamatsu, katolik iz Fujisawe, prefektura Kanagawa, samoinicijativno je započeo projekt nadahnut posjetom Ivana Pavla II. Japanu (bio je to prvi papa koji je došao u tu zemlju), te je sada kip, koji odaje počast tisućama kršćanskih mučenika Nagasakija iz 17. stoljeća, pronašao svoj dom u prostoru koji će postati svetište u Japanu. To će također biti moguće zahvaljujući primjeru samog Eijija koji je inspirirao grupu volontera da osnuju Udrugu građana za svjetsku baštinu Minami-Shimabara 2018. Volonteri iz prefekture Nagasaki kupili su zemljište za postavljanje kipa u čast mučenika pobune Shimabara-Amakusa, s ciljem pretvaranja mjesta u poznato svetište.

Eiji Oyamatsu / Foto: @TheChurchInAsia

Progon kršćana u Japanu

Iz pritužbi na pretjerano oporezivanje i zlostavljanje od strane vlasti na poluotoku Shimabara i otočju Amakusa proizišla je pobuna većinom lokalnih katoličkih seljaka. Zajednicu je brutalno uništila vojska vojne vlade Tokugawa Shogunata od 120.000 vojnika. Opresija koja se događala između 1637. i 1638. ostavila je između 30.000 i 37.000 mrtvih kršćana te je okončala kršćanstvo u Japanu barem do njegova ponovnog rođenja u 19. stoljeću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja