Budi dio naše mreže

Dijelovi arhiva Franjevačke kustodije u Svetoj zemlji bit će digitalizirani i stavljeni na raspolaganje online. Projekt digitalizacije, koji se provodi u suradnji s Francuskom nacionalnom bibliotekom (BNF) trebao bi biti završen do 2023. godine.

/ md/IKA

U arhivu Franjevačke kustodije u Jeruzalemu čuvaju se deseci tisuća povijesnih fotografija, dokumenata stare franjevačke apoteke, dekreti mameluka, islamskih vladara u Svetoj zemlji od 13. do 16. stoljeća, kao i brojni drugi spisi koji zajedno pokrivaju više od sedam stoljeća, izvijestila je IKA.

Stoga predstavljaju najstariji katolički arhiv u Svetoj zemlji i dokumentiraju ne samo događanja u mjesnim religijskim ustanovama već i katoličku nazočnost u mnogim regijama Bliskoga istoka. Osobito zbirka fermana, sultanovih dekreta, otkriva burna događanja franjevačke povijesti i katolištva u Svetoj zemlji.

Tijekom povijesti arhiv je više puta mijenjao ime kao i sjedište, a od 1975. godine pod imenom „Povijesni arhiv Kustodije Svete zemlje” nalazi se u samostanu sv. Spasa, San Salvatore, u kršćanskoj četvrti jeruzalemskoga Staroga grada.

Projekt digitalizacije, koji se provodi u suradnji s Francuskom nacionalnom bibliotekom (BNF) trebao bi biti završen do 2023. godine.

Prvi dokumenti na raspolaganju su online od godine 2017. u trojezičnoj digitalnoj biblioteci Bibliotheques d’Orient, posvećenoj povijesnoj razmjeni između Europe i Bliskog i Srednjeg istoka. Istodobno predstavlja međunarodni program solidarnosti koji konkretnim zaštitnim mjerama pomaže očuvanju dokumentarne baštine Bliskog i Srednjeg istoka.

Zemljopisno projekt obuhvaća zemlje i regije istočnoga Sredozemlja, od Egipta do Turske, kao i Irak i sjever Arapskoga poluotoka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja