Budi dio naše mreže

Mons. Víctor Manuel Fernández, nadbiskup La Plate, kojega je papa Franjo danas imenovao pročelnikom Dikasterija za nauk vjere, obavljat će također dužnost predsjednika Papinskoga biblijskog povjerenstva i Međunarodnoga teološkog povjerenstva. Na dužnost će stupiti sredinom rujna ove godine. Nasljeđuje kardinala Luisa Francisca Ladariju Ferrera, kojemu je Papa zahvalio na njegovoj višegodišnjoj službi na čelu dikasterija.

/ dp

Papa Franjo imenovao je u subotu, 1. srpnja, mons. Victora Manuela Fernándeza, dosadašnjeg nadbiskupa La Plate u Argentini, novim pročelnikom Dikasterija za nauk vjere te predsjednikom Papinskoga biblijskog povjerenstva i Međunarodnoga teološkog povjerenstva.

Te će dužnosti preuzeti sredinom rujna ove godine. Nadbiskup Fernández nasljeđuje kardinala Luisa Francisca Ladariju Ferrera, S.I., kojemu je Sveti Otac zahvalio za njegov rad u službi pročelnika dikasterija, piše Vatican news.

Monsinjor Fernández je rođen 18. srpnja 1962. godine u mjestu Alcira Gigena, u provinciji Córdoba u Argentini.

Za svećenika je zaređen 15. kolovoza 1986. godine.

Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu stekao je licencijat iz teologije s biblijskom specijalizacijom, a potom doktorat iz teologije na Teološkom fakultetu u Buenos Airesu.

Od 1993. do 2000. godine bio je župnik Svete Teresite u Rio Cuartu (Córdoba).

Bio je utemeljitelj i ravnatelj Instituta za formaciju laika i Centra za formaciju nastavnika Isusa Dobroga Pastira u tom gradu.

U svojoj je biskupiji bio i odgojitelj u sjemeništu, voditelj za ekumenizam i voditelj za katehezu.

Godine 2007. sudjelovao je na V. konferenciji latinskoameričkih biskupa (Aparecida) kao svećenik, predstavnik Argentine, a potom i kao član skupine za izradu završnoga dokumenta.

Od 2008. do 2009. bio je dekan Teološkoga fakulteta Papinskoga katoličkog sveučilišta u Argentini i predsjednik Argentinskoga teološkog društva.

Od 2009. do 2018. bio je rektor Papinskoga katoličkog sveučilišta u Argentini.

Papa Franjo ga je 13. svibnja 2013. imenovao nadbiskupom.

Sudjelovao je, kao član, na Biskupskim sinodama o obitelji 2014. i 2015. godine, na kojima je radio i u skupinama za sastavljanje tekstova.

Na plenarnom zasjedanju Argentinske biskupske konferencije 2017. godine izabran je za predsjednika Biskupskoga povjerenstva za vjeru i kulturu (Doktrinarno povjerenstvo).

U lipnju 2018. godine preuzeo je službu nadbiskupa La Plate.

Bio je član Papinskoga vijeća za kulturu i konzultor Zbora za katolički odgoj. U ovom je trenutku član Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

Ima više od 300 publikacija, knjiga i znanstvenih članaka, od kojih su brojne prevedene na više jezika.

Ti spisi pokazuju velik biblijski temelj i stalno zauzimanje u dijalogu teologije s kulturom, evangelizacijskom poslanju, duhovnosti i društvenim temama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja