Budi dio naše mreže

Budući da je ovaj mjesec mjesec svijesti o Down sindromu, koji podsjeća na važnost da budemo inkluzivnija i suosjećajnija zajednica, htjeli smo podijeliti priču o prekrasnom odgovoru nadbiskupa Josepha Kurtza šestogodišnjoj djevojčici na upit zašto je njezin brat rođen s autizmom.

/ dz

Nedavno je izvijestila Katolička novinska agencija, pitanje djevojčice, jedno od onih nedužnih upita koja mnogi od nas razmišljaju kad se nađemo u teškoćama ili se snalazimo u nečemu što izgleda nije u skladu s društvenim normama: “Zašto meni?” “Zašto bi Bog dopustio da patimo?”, prenosi Aleteia.

Nadbiskup iz nadbiskupije Louisville podijelio je svoj odgovor na pitanje u videu s EWTN News in Depth koji možete vidjeti u nastavku. A njegov se odgovor može primijeniti na toliko naših vlastitih pitanja “zašto”.

Evo 5 ključnih točaka koje je prelat iznio i koje nam pomažu sagledati invalidnost i razliku u potpuno novom svjetlu, te način da proslavimo one kojima bi moglo trebati to malo dodatne ljubavi i pažnje:

POSTAVLJAMO PITANJA
Prvo, nadbiskup Kurtz nije odbacio njezino pitanje, već je dopustio mladoj djevojci da osjeti da nije sama u svojoj znatiželji. “Rekao sam:” Pa, znaš kad ti i ja dođemo u nebo, i nadam se da ćemo oboje uspjeti “, rekao sam,” moramo tamo postaviti puno pitanja. ”

POTRAŽITE POZITIVNI UTJECAJ NA OSOBU S INVALIDITETOM KOJA MOŽE IMATI NA NAS
Nadbiskup, čiji je stariji brat George imao Down sindrom, upitao je djevojčicu voli li svog brata. Odgovarajući s “da”, Kurtz je zatim istaknula da bi se kroz ovu ljubav “promijenila zbog ljubavi koju imamo prema svom bratu”.

POKAŽITE ZAHVALNOST NA OVOM POKLONU
S ovom pozitivnom promjenom u njezinu životu, dodao je: “To je dar za koji već možeš početi govoriti” hvala “Bogu.”

UČITI OD ONIH S INVALIDITETOM
Razmišljajući o vlastitom odnosu s bratom, nadbiskup je podijelio: “Ne mogu zamisliti dva brata koja su se bolje slagala od nas dvoje”, dodajući: “Stvarnost je takva da se s nekim zadržavamo, a posebno s nekim koji korača kroz život s invaliditetom, ta nas osoba ima nas puno toga naučiti. ”

POGLEDAJTE UČENJA CRKVE
Prelat objašnjava kako se sama osnova Crkve temelji na “velikom dostojanstvu svake osobe … Ne mjerimo ljude prema tome koliko novca imaju ili što im je točno posao, pa prema tome je li osoba živa s invaliditetom ili ne, ta je osoba velika u Božjim očima pa se prema svakoj osobi odnosimo kao prema dragocjenoj. ”

A nadbiskup Kurtz primijetio je veliku promjenu u Crkvi 2018. godine kada smo “počeli govoriti ne o invalidnosti kao problemu, već o osobi kao daru”. To što osobe s invaliditetom primaju sakramente dobro je ne samo za njih i njihov duhovni život, već i za Crkvu u cjelini.”

Pozivajući se na Pastoralnu izjavu U.S-a katoličkih biskupa o osobama s invaliditetom iz 1978. godine, koji je ponovno potvrđen 2018. godine, nadbiskup Kurtz je rekao: “Naglasak u novom dokumentu jako je na pripadnosti – ne samo uključivanju ljudi koji su isključeni – već zapravo da svatko od nas vidi da svi imamo duboku želju da pripadaju Kristu i da pripadamo jedni drugima, obitelji vjere. “

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja