Budi dio naše mreže

Umjetnik Hans Holbein, koji je djelovao kao katolički slikar na engleskom dvoru tijekom 16. stoljeća, u svojem radu sakrio je katoličke simbole jer isti nisu u to vrijeme bili poželjni ni popularni.

/ at

Holbeinov slavni dupli portret poznat pod imenom “The Ambassadors”, odnosno “Veleposlanici”, skriva jednu tajnu, odnosno katoličku simboliku koja, kako prenosi Aleteia, nije bila pretjerano popularna u to doba.

Hans Holbein mlađi bio je jedan od najboljih slikara portreta renesansnog razdoblja. Neki od njegovih klijenata bili su Thomas More, Thomas Cromwell te kralj Henrik VIII. Umjetničko djelo “Veleposlanici” Holbein je naslikao 1533., a slika prikazuje 29-godišnjeg francuskog veleposlanika u Engleskoj Jeana de Dentevillea i biskupa Georgesa de Selvea koji je te godine u travnju posjetio London.

Slika nije obični portret, već sakriva brojnu simboliku. Lubanja primjerice simbolizira motiv krhkosti zemaljskog postojanja, a neke dijelovi stručnjaci smatraju simbolom i navještajem religijskog raskola, odnosno raskida između Henrika VIII. i Katoličke Crkve. Djelo se na određeni način može tumačiti kao kao upozorenje na ono neizbježno. Međutim, ono što sliku čini iznimnom je jedan posebni skriveni detalj.

Možete li ga pronaći?

Hans Holbein “Veleposlanici” / Foto: Wikimedia Commons

Djelu su mnogi posvetili pozornost zbog neobične mrlje ispred dvoje veleposlanika koja je zapravo, već spomenuta, lubanja, a svrstava se unutar Memento mori ili Sjeti se smrti pravca koji podsjeća čovjeka o njegovoj smrtnosti.

Međutim, jedan vrlo važniji simbol skriva se u gornjem lijevom kutu.

S obzirom na nepopularnost katoličkih simbola umjetnik je odlučio sakriti raspelo iza zavjese, ali ono ipak prikazuje Holbeinov stav o važnosti katoličkih simbola, ali i Katoličke Crkve kao takve.

Ovaj simbol možemo tumačiti na mnoge načine, ali ono što je sigurno, čak i u vrijeme kada to nije bilo poželjno umjetnici su pronalazili načina da religijska tematika i znakovi univerzalne Crkve budu prisutni i na najneočekivanijim mjestima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja