Budi dio naše mreže

U tijeku je kauza za proglašenje blaženima dvojice isusovačkih svećenika koji su mučenički poginuli tijekom građanskog rata u Mozambiku.

/ mdj

Stotine katolika iz raznih župa diljem biskupije Tete u Mozambiku okupilo se na euharistijskom slavlju 12. kolovoza u biskupijskom svetištu Zobuè kako bi odali počast dvojici mučenika: oca Joãoa de Deusa Kamtedze i oca Silvija Alvesa Moreire, štovanih kao “mučenici iz Chapotere”, javlja Vatican news.

Ovim događajem završena je biskupijska faza u procesu njihove beatifikacije.

Proces beatifikacije

Kauza za njihovo proglašenje blaženima započela je 20. studenog 2021., pri čemu je provedena opsežna istraga koju je vodilo povjerenstvo, imenovano od biskupa.

Od siječnja 2022. do lipnja 2023. komisija je pažljivo intervjuirala suvremene svjedoke koji su poznavali oca Joãoa de Deusa Kamtedzu i oca Silvija Alvesa Moreiru tijekom njihova života.

Ti su svjedoci omogućili dragocjene uvide u njihove živote, jednako kao i u njihovo mučeništvo. Prikupljena svjedočanstva, uz arhivske dokumente, objedinjena su u opsežan dosje na 1500 stranica.

Sljedeći korak u procesu proglašenja blaženim uključivao je pečaćenje dosjea i slanje u zapečaćenim spremnicima predstavniku Apostolske nuncijature u Mozambiku, biskupu Paulu Anthonyju. Biskup Antun će naknadno proslijediti dosje Dikasteriju za kauze svetaca u Vatikanu na daljnje ispitivanje.

Priča o mučenicima

Potresna priča ove dvojice isusovačkih svećenika seže u prošlost do 30. listopada 1985., kada ih je zadesila tragična sudbina u blizini njihove misijske kuće u Chapoteri u Mozambiku.

Otac João de Deus Gonçalves Kamtedza, rodom iz Mozambika, rođen je 8. ožujka 1930. u Angoniji u pokrajini Tete. U isusovačko sjemenište ušao je 1948., redovničke zavjete položio u Bragi u Portugalu 1953., a za svećenika je zaređen 15. kolovoza 1964. u misiji Lifidzi. Njegova predanost evangelizaciji svog naroda odvela ga je u razne misije, uključujući Msaladzi, Fonte Boa i Satémwa, gdje je cijelim srcem prihvatio kulturu, jezik i duhovnost lokalnih zajednica. Godine 1983. preselio se u Chapoteru gdje je nastavio pružati pastoralnu skrb za misije Lifidzi i Chabwalo.

Otac Silvio Alves Moreira, rođen 16. travnja 1941. u Rio Meão-Vila da Feira, Portugal, ušao je u isusovačko sjemenište 1952., a redovničke zavjete položio 1959. Nakon teoloških studija na Katoličkom sveučilištu u Lisabonu od 1968. do 1972. bio je zaređen za svećenika u Portugalu 30. srpnja 1972. Otac Moreira započeo je svoje misionarsko putovanje u biskupiji Tete, služeći najprije u sjemeništu Zobuè, a kasnije i u župi Matundo. Godine 1981. preselio se u Maputo, služeći prvenstveno u župi Amparo u Matoli. Vratio se u biskupiju Tete u rujnu 1984. preuzimajući razne službe u Satemwi, misiji Fonte Boa i konačno misiji Lifidzi u Chapoteri.

Otac Silvio bio je poznat po svom hrabrom i poduzetnom duhu, strasti za misionarskim životom i sposobnosti da pronađe radost čak i usred njegovih poteškoća i rizika. Tragično, 30. listopada 1985. on i otac João de Deus Kamtedza postali su žrtve dugog i krvavog građanskog rata koji je pogodio narod Mozambika i njegove katoličke zajednice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja