Budi dio naše mreže

Novozaređeni srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina izrekao je pozdravni govor na kraju euharistijskog slavlja s obredom biskupskog ređenja, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

/ md/IKA

Pozdravni govor novozaređenog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline koji je objavila IKA, prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni nadbiskupi i biskupi,
braćo svećenici, redovnici i redovnice, draga moja obitelji i rodbino,
braćo i sestre, dragi prijatelji!

Imenovavši me biskupom koadjutorom, rimski prvosvećenik papa Franjo me je uputio na službu u ovu drevnu Srijemsku biskupiju. Imenovanje baš za ovu biskupiju, koje sam sa zahvalnošću i poniznošću prihvatio kao svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, te današnje ređenje, za Crkvu su događaji puni duboke simbolike a za mene osobno mnoštva istančanih emocija. Radosno i otvorena srca te ispruženih ruku dolazim k vama, u ovu kršćansku metropolu, u mjesto gdje je pod palmom mučeništva u doba najvećih progona Dioklecijanova i Galerijeva vremena stasalo i ukorijenilo se prvo kršćanstvo. Srijemska biskupija od 4. stoljeća mjesto je snažne i nepokolebljive vjere, to je mjesto trijumfalnog kršćanskoga obrata i obraćenja. Ovdje je kršćanstvo predvođeno primjerom mučeništva svetih Irineja i njegova đakona Dimitrija postalo jednim od najsnažnijih kršćanskih biljega tadašnje Europe.

Osim kršćanske simbolike i tradicije, u ovome slavnom gradu i danas se, pa i u njegovu nazivu, zrcali kršćanski znamen. U ovaj grad i ovu biskupiju po uputi rimskoga prvosvećenika dolazim iskreno i predano – sa željom biti jedan od vas i živjeti među vama te da bih zajedno s vama bio dionik zajedništva, jedinstva, izgradnje, a nadam se i napretka. Jer povijest i tradicija, pa i duboka simbolika ovoga mjesta za kršćanski identitet, malo bi značili i bili bi sasvim nedostatni kada danas ne bismo svi zajedno učinili sve za postizanje tih vrijednosti. Kršćanske metropole poput ove oduvijek su bila sjecišta i stjecišta ljudi koji su složno živjeli ujedinjeni u različitosti, ali u istome kršćanskom duhu i identitetu. Svima zajedno zadaća nam je njegovati te graditi mostove među nama i ustrajati na onome što nas povezuje i ujedinjuje. Stoga vas molim da me upravo kao takvoga i s takvim namjerama te kao čovjeka koji vam dolazi otvorena srca primite u vaš dom. To je zalog našega opstanka i napretka na ovim prostorima.

Veličina nekog mjesta i njegova kršćanska odrednica danas se najbolje ogledaju u tome koliko mu je stalo i koliko mari za najslabijega i najranjivijega među nama te za potrebitoga. Iznad svega, naš se kršćanski identitet, obilježen mučeništvom, ogleda u Ljubavi, i to Ljubavi pisanoj velikim slovom, onoj uzvišenoj i samilosnoj Ljubavi Boga prema čovjeku koju su Grci označavali riječju agapè, a Rimljani i sveti Pavao caritas. Svoje poslanje na koje me u Srijemsku biskupiju šalje rimski prvosvećenik prvotno gledam kao Ljubav iznad svega. Bez nje, a posebno bez Ljubavi iskazane prema najranjivijemu i najpotrebitijemu, tj. prema najslabijemu među nama, sve je uzaludno – i povijest, i tradicija, i slava, i napredak te sve drugo prolazno i vremenito što krasi neko mjesto. Pozivam Vas da upravo Caritas – Ljubav bude smisao i glavni dionik našega zajedništva.

Zahvalan sam Bogu za dar života, po roditeljima Luci i Mirku, koji su mene i moju braću Dragu i Karla odgajali u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi. Pozdrav i zahvala svim članovima moje obitelji ovdje nazočnima, kao i onima koji nisu mogli nazočiti. Zahvalan sam svojim učiteljima, profesorima i odgojiteljima, a napose meni dragim osobama ujaku vlč. Vlatku Poljičaku, vlč. Josi Peraku kao i pokojnom duhovniku mons. Ivanu Šeši.

Duboko sam zahvalan svetom ocu papi Franji za povjerenu mi službu biskupa koadjutora te što me je po polaganju ruku glavnog zareditelja, a njegova bliskoga suradnika mons. P. R. Gallaghera uvrstio u red biskupa. U svemu ovome vidim znakove velike blizine Svetoga Oca za ove krajeve u kojima živi Katolička Crkva. Preuzvišeni nadbiskupe Gallagheru, zahvaljujem Vam na ovome činu biskupskoga ređenja, te Vas molim da moj pozdrav i zahvalu prenesete svetome ocu papi Franji od kojega molim apostolski blagoslov za sebe i vjerničku zajednicu u Srijemu. Pozdrav i Vašem suradniku i pratitelju mons. Januszu Stanislawu Blahowiaku, djelatniku Državnog Tajništva. Na poseban način pozdravljam apostolskog nuncija Luciana Surianija. Također pozdrav i mons. Giorgiu Lingui, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj koji je danas s nama.

Biskupe Đuro, hvala Vam što me primate kao svojeg mlađeg brata. Trudit ću se zajedno s Vama, srijemskim biskupom i Vašim bogatim biskupskim iskustvom služiti na dobro ovog brojem malog stada, ali poviješću i značenjem velikog stada.

Na poseban način hvala za prošlu, sadašnju i buduću bratsku podršku nadbiskupu metropoliti Đuri. Nadbiskup osobno i Đakovačko-osječka nadbiskupija snažno stoje uz Srijemsku biskupiju. Poštovanom i meni dragom nadbiskupu u miru Marinu hvala za podršku i pouku na svim mojim dosadašnjim svećeničkim koracima. Uz Vas sam mnogo naučio i dobio u brojnim službama koje ste mi povjeravali. Vaša nazočnost danas u ovom obredu mog biskupskog ređenja mnogo mi znači.

Otkako sam postao svećenik – skoro četvrt stoljeća, pratim nastajanje i razvoj susjedne Požeške biskupije. Zadivljujuće je promatrati njezin duhovni rast i zalaganje vjernika pod vodstvom njihova pastira. Biskupe Antune, vaš primjer zauzetog pastoralnog služenja, napose u izgrađivanju ekumenskih odnosa, dragocjen mi je izvor inspiracije. Nadam se da ću, poučen tim iskustvom, i ja ovdje uspješno graditi mostove zajedništva i raditi na dobro svega naroda Božjega.

Ovoliko veliki broj okupljenih nadbiskupa i biskupa, članova različitih Biskupskih konferencija znak je podrške ovoj s jedne strane drevnoj, a s druge strane tako maloj Srijemskoj biskupiji i vjerničkoj zajednici u dragom nam Srijemu. Poseban pozdrav predsjednicima konferencija: mons. Želimiru Puljiću, mons. Ladislavu Nemetu, kao i potpredsjedniku nadbiskupu koadjutoru Tomi Vukšiću. Draga braćo nadbiskupi i biskupi, hvala vam za podršku molitvenu i materijalnu. Preporučam i dalje ovu srijemsku Crkvu vašoj pažnji i domišljatoj ljubavi da nikada ne ostane bez prikladnih čimbenika za spas duša. Pozdrav i generalnim tajnicima Krunoslavu Novaku i Robertu Plastyku.

Unatoč tolikim zaprekama pandemijske krize, okupio se i značajan broj svećenika i redovnika, mnogopoštovanih provincijala iz brojnih nadbiskupija i biskupija i redovničkih zajednica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Makedonije i drugih krajeva. Hvala vam svima za molitvu i prisutnost. Znak je to naše povezanosti u proteklim vremenima za ona koja slijede. Pozdravljam nazočne časne sestre: s. Jelenu Lončar, ravnateljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s. Faustinu Kovačević, ravnateljicu Caritasa Riječke nadbiskupije te domaće sestre s. Lucu, Leopoldinu, Luciju, Mariju Ivanu i s. Esteru na čelu s časnom majkom Milosrdnih sestra svetoga Križa s. Valerijom Široki i ostale prisutne redovnice.

Jedna od simbola utkanih u moj biskupski grb je i most sa zaglavnim kamenom Kristom Gospodinom. Most je simbol povezivanja, ujedinjavanja. Radostan sam što danas u ovom slavlju mogu pozdraviti visoke predstavnike Srpske pravoslavne Crkve i to preosvećenog gospodina gospodina Irineja, episkopa bačkog kao i njegova vikarnog episkopa gospodina Damaskina kao i druge članove pratnje. Pozdrav i izaslaniku srijemskoga vladike Vasilija visoko prečasnom gospodinu protosiđelu Kleopi Štefanoviću. Pozdravljam i sve nazočne pravoslavne vjernike.

Pozdrave upućujem i nositeljima civilnih vlasti: gospodinu Branislavu Nedimoviću, potpredsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru poljoprivrede,

poštovanoj gospođi Nini Obuljen Koržinek, ministrici kulture u Vladi RH, predsjednici Komisije za odnose s vjerskim zajednicama te izaslanici Predsjednika Vlade RH gospodina Plenkovića,

zatim gospodinu Ištvanu Pastoru, predsjedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine,

gradonačelnici Sremske Mitrovice gospođi Svetlani Milovanović i predsjedniku Skupštine Grada gospodinu Iliji Nediću,

gospodinu Damiru Dekaniću, županu Vukovarsko-srijemske županije,

gospođi Antoniji Jozić, županici Požeško-slavonske županije,

izaslanicima opština Inđije i Sremskih Karlovaca te načelnicima općina Đakovačka Satnica, Tovarnik i Stari Jankovci.

Među nama pozdravljam i predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske gospodina Stjepana Glasa, opunomoćenog ministra u veleposlanstvu RH u Republici Srbiji te gospodina Velimira Plešu, generalnog konzula iz Subotice.

Pozdravljam gosp. dr. Milana Bošnjaka iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i gosp. Ivana Zebu, voditelja službe za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu.

Pozdrav predstavnicima Mađarske nacionalne manjine: Predsjedniku nacionalnog savjeta gosp. Jeneu Hajnalu i gđi Aniki Jeras, predsjednici izvršnog odbora nacionalnog savjeta.

Također, pozdrave upućujem gospodinu Atili Juhasu, državnom sekretaru ministarstva saobraćaja, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije,

u ime predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočnom gosp. Lazaru Cvijinu, predsjedniku izvršnog odbora nacionalnog vijeća,

u ime predsjednika nacionalnog savjeta Njemačkog nacionalnog vijeća nazočnoj gospođi Andrijani Bauer Živković,

gospodinu dr. Vladimiru Roganoviću, direktoru Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde Republike Srbije, sa suradnicima: gosp. dr. Markom Nikolićem i gosp. Gavrilom Grbanom,

gospodinu Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelju Zavoda kulture vojvođanskih Hrvata,

gospodinu Ljubiši Šulaji, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice,

i prof. dr. Željku Tanjiću, rektoru Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te svim ostalim djelatnicima u kulturi i prosvjeti.

Posebno pozdravljam svećenike djelatne pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji s kojima sam surađivao i do sada zajedno živio: nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislava Markića, predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda mons. prof. dr. Ivicu Pažina i ekonoma vlč. Šimuna Šindiju, kao i sve djelatnike ureda i ustanova HBK te napose Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže.

Zahvaljujem katedralnom zboru sv. Cecilije ovdje u Srijemskoj Mitrovici na čelu sa s. Cecilijom, kao i članovima katedralnog zbora iz Đakova na čelu s maestrom Ivanom Andrićem. Hvala ravnatelju ceremonija prelatu mons. Luki Strgaru, kao i asistenciji i bogoslovima koji su ovo slavlje biskupskoga ređenja učinili svečanijim. Pri kraju, hvala braći svećenicima i drugim brojnim suradnicima na organizaciji ovoga slavlja na čelu s prelatom mons. Eduardom Španovićem, generalnim vikarom i mitrovačkim župnikom. Hvala i vlč. Tomislavu Hačku, vlč. Domagoju Lackoviću, vlč. Ivici Zrnu, vlč. Ivanu Rajkoviću u zauzetosti oko pripreme ovog slavlja kao i drugim svećenicima Srijemske biskupije koji su na različite načine doprinijeli ovom slavlju.

Hvala, također, mojim pratiteljima vlč. Josipu Dominkoviću i preč. Jozi Duspari.

Pozdrav prisutnim predstavnicima medija, nadbiskupijskih, biskupijskih i župnih Caritasa te hrvatskih, mađarskih i njemačkih kulturnih i prosvjetnih društava.

Poštovani i dragi svi, molite za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Gospe Snježne – Gospe Tekijske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja