Budi dio naše mreže

Ukrajinski general Vjačeslav Abroskin dao je neobičnu ponudu Rusima koji opsjedaju Mariupolj. "Apeliram na ruske okupatore – dajte priliku da evakuiramo djecu iz Mariupolja; umjesto još žive djece nudim sebe. Trebam tri dana u gradu. Na posljednjoj kontrolnoj pri povratku s djecom, predat ću se u zarobljeništvo. Moj život pripada samo meni i nudim ga u zamjenu za živote djece koja još uvijek ostaju u Mariupolju!

/ dz

General ukrajinske policije Vjačeslav Abroškin spreman je predati se kao ratni zarobljenik u zamjenu za evakuaciju djece iz grada. Ubrzo nakon što je dao izjavu, ukrajinske vlasti objavile su broj poginulih u bombardiranju Dramskog kazališta u Mariupolju, piše Aleteia.

Otkada je general Abroskin objavio svoj apel 24. ožujka, javili su se i drugi Ukrajinci koji služe vojsku i policiju, spremni založiti svoje živote kako bi spasili živote djece Mariupolja.

Abroskin je na svom Facebook računu napisao: “Danas je u potpuno uništenom gradu ostalo mnogo djece koja će, ako se ne spase sada, umrijeti sljedećih nekoliko dana, vrijeme ističe. Apeliram na ruske okupatore – dajte priliku da uklonimo djecu iz Mariupolja; umjesto još žive djece nudim sebe. Da, molim vas da me pustite u Mariupolj da skupim djecu i organiziram njihov prijevoz. Trebam tri dana u gradu. Na posljednjoj kontrolnoj točki pri povratku s djecom, predajem se zarobljeništvu. Moj život pripada samo meni i nudim ga u zamjenu za živote djece koja još uvijek ostaju u Mariupolju.”

Prijedlog je tim neobičniji jer je general služio četiri godine na prvoj crti bojišnice nakon izbijanja rata u Donbasu 2014. Kao rezultat toga, očito je na ruskom popisu meta koje treba “eliminirati”. Po vlastitom priznanju, napadačke snage su već izvršile atentat na njega.

Otkada je general Abroskin objavio svoj apel 24. ožujka, javili su se i drugi Ukrajinci koji služe vojsku i policiju, spremni založiti svoje živote kako bi spasili živote djece Mariupolja. General je prijedlog iznio nekoliko sati prije nego što su gradske vlasti objavile broj poginulih u prošlotjednom bombardiranju lokalnog Dramskog kazališta, koje je preuređeno u sklonište za bombe; zračni napad odnio je živote oko 300 civila.

Prema nepotpunim podacima Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR), ruska invazija odnijela je više od 1035 života civila; još 1.650 ljudi je ozlijeđeno. Prijašnji broj uključuje najmanje 90 djece (od 24. ožujka). Međutim, ukrajinska strana tvrdi da je samo u Mariupolju umrlo više od 3000 ljudi, a očekuje se da će ukupan broj djece žrtava biti ne manji od 135.

Posljednjih dana stižu izvještaji o ljudima koji u gradu umiru od gladi i dehidracije.

Mariupolj, koji je bio pod opsadom gotovo mjesec dana, odsječen je od opskrbe vodom, strujom, plinom, lijekovima i hranom. Granatiranje i bombardiranje stambenih zgrada, kao i humanitarnih konvoja i dalje se nastavlja. Oštećeno je oko 90% gradskih zgrada, od kojih je 30% potpuno srušeno. Podaci o broju civila zarobljenih u Mariupolju kreću se između 100.000 i čak 400.000. Do sada je evakuirano samo oko 30.000 stanovnika. Posljednjih dana stižu izvještaji o ljudima koji u gradu umiru od gladi i dehidracije.

Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio je 16. ožujka protuzakonitom rusku agresiju na Ukrajinu i zatražio da se ona odmah prekine. Tužba za ratne zločine koje je počinila Rusija čeka se pred Međunarodnim kaznenim sudom. Od 24. ožujka Rusija se sumnjiči da je počinila 2.427 takvih zločina od početka invazije. Ruski zastupnici do sada se nisu pojavili na saslušanju stranaka pred Sudom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja