Budi dio naše mreže

"Uragan se u gradu zadržao samo šest sati te iako je bilo oštećenja, većina je zgrada i dalje bilo ondje ujutro. Jedan od meteorologa je poručio kako je olujni val koji je krenuo prema Louisiani skrenuo na istok i nestao. Za mene je to Gospodinovo djelo", poručila je studentica Mary Caitlin Spinig iz Lake Charlesa za National Catholic Register.

/ ps

Nakon prolaska uragana koji je pogodio jug SAD-a te više otočnih država – Jamajka, Haiti, Kuba, Dominikanska Republika te Djevičanske otoke, Aciprensa prenosi kako su brojni katolici iz Lake Charlesa u saveznoj državi Louisiani zahvalili Bogu što su prouzročene štete manje nego što je bilo očekivano.

Uragan Laura je 27. kolovoza postala oluja 4. kategorije te su bez struje ostala preko 800 tisuća kućanstva u saveznim državama Louisiana, Texas, Arkansas i Mississippi. Poplave su nadmašile tri metra visine te su oštetile brojne zgrade.

U Lake Charlesu su oštećeni električni sustav i vodovodni objekti, a srušena drveća i dalekovodni stupovi onemogućavaju prolaz pomoćnim kolima. Na mnogim je zgradama raspuknuto staklo s prozora.

Studentica Državnog sveučilišta McNeese, Mary Caitlin Spinig, članica je bratstva katoličkih studenata FOCUS, te je s petero članova odlučila krenuti prema Biloxiju u Mississippiju kako bi izbjegla oluju, koja je inicijalno trebala biti 2. kategorije.

“Proučavali smo Bibliju u utorak ujutro putem Zooma, zajedno s još 25 studenata iz McNeesea. Pročitali smo citat Izaija 43, 2: ‘Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće’. To je zaista pomoglo da se svi smirimo”, rekla je Spinig za National Catholic Register.

Unatoč prognozama da će voda doseći i do šest metara, ta je razina bila ipak nešto manja.

Poručila je kako su svi išli spavati te noći s očekivanjem da idućeg jutra ništa neće ostati od Lake Charlesa. No, unatoč prognozama da će voda doseći i do šest metara, ta je razina bila ipak nešto manja.

“Uragan se u gradu zadržao samo šest sati te iako je bilo oštećenja, većina je zgrada i dalje bilo ondje ujutro. Jedan od meteorologa je poručio kako je olujni val koji je krenuo prema Louisiani skrenuo na istok i nestao. Za mene je to Gospodinovo djelo”, poručila je.

Spinig je svjedočila i kako je njen dom ostao čitav, unatoč tomu što je jedna televizijska antena pala u blizini i uništila krovove drugim zgradama.

“Imamo kip sv. Franje koji je i dalje stajao nakon što je prošao uragan. Jedno ogromno drvo palo je pred mojim autom te je izgubljena naljepnica Presvetog Srca koji mi je bio na braniku. Kao da je bilo zaštitno polje oko moje kuće”, kazala je.

Kada su ona i njen suprug se vratili kako bi vidjeli kakvo je stanje s njihovom kućom, pronašla je, unatoč palom drvetu i crijepovima, kuću u dobrom stanju i netaknutu krunicu kod ulaznih vrata.

Katolička autorica Katie Prejean McGrady je pričala kako je u njenoj obitelji običaj prije evakuacije ostaviti krunicu na kvaki ulaznih vrata. Kada su ona i njen suprug se vratili kako bi vidjeli kakvo je stanje s njihovom kućom, pronašla je, unatoč palom drvetu i crijepovima, kuću u dobrom stanju i netaknutu krunicu kod ulaznih vrata.

Isto tako, bračni par Moseley je poručio Catholic Registeru kako kip Marije koji imaju u dvorištu je ostao netaknut. “Posvuda imamo krhotine, no kip Marije se nije ni pomaknuo”, rekla je Amber Moseley.

Za mnoge mještane iz Lake Charlesa, činjenica da su štete prouzročene uraganom, iako znatne, ipak manje nego što su očekivali, odgovor silnim molitvama koje su uputili Gospodinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja