Budi dio naše mreže

Humanitarna organizacija Marijini obroci hrani preko milijun djece diljem svijeta, pružajući im topli obrok u obrazovnim ustanovama. Sada kada su mnoge škole zatvorene zbog proglašenja pandemije koronavirusa, organizacija traži alternativne načine kako omogućiti najpotrebnijima hranu.

/ ps

Marijini obroci, humanitarna organizacija koja u najsiromašnijim zemljama svijeta osigurava hranjive obroke na mjestu obrazovanja, susreće se s mnogim nesigurnostima i preprekama u svom radu uslijed pandemije koronavirusa. Naime organizacija, koja hrani preko 1. 6 milijuna djece svakog školskog dana u zemljama
poput Malavija, Liberije, Kenije, Sirije, Zambije, Haitija, Ugande, Južnog Sudana, Tajlanda i Indije, susreće se sa zatvaranjem brojnih škola o kojima djeca ovise kako bi primile dnevni obrok.

Unatoč izazovima i nesigurnostima koje je prouzročila pandemija, organizacija naporno radi kako bi realizirala dostavu obroka tamo gdje to ne mogu učiniti na licu mjesta.

Organizacija u suradnji s kenijskom vladom planira organizirati dostavu hrane zajednicama, od kojih 70% iz te pokrajine žive u siromaštvu.

Primjerice, u sjevernoj Keniji, u pokrajini Turkana, Marijini obroci su prije proglašenja pandemije hranili 40.000 djece u 317 vrtića. Sada kada su većina ustanova privremeno zatvorene, organizacija u suradnji s kenijskom vladom planira organizirati dostavu hrane zajednicama, od kojih 70% iz te pokrajine žive u siromaštvu. Također je u planu dostava paketa hrane onoj djeci koja bi inače redovito primala obroke u školi.

Stanovnici Kenije/ Foto: Marijini obroci – Chris Watt

“Samo razmišljajući o tome, tako je u Marijinim obrocima od samog početka. Odabrali smo biti prisutni u mjestima nesigurnosti, izazova pa čak i straha. Tamo smo odabrali raditi. Stoga imamo nešto iskustva u ovome”, poručio je osnivač Marijinih obroka, Magnus MacFarlane-Barrow iz Škotske, koji se osvrnuo na vremena nesigurnosti, ali i o poruci nade koju volonteri žele prenijeti.

Više nego ikada prije, to je sada naša odgovornost, pokušati ostati znak nade.

“Od samih početaka, djelomičan razlog ostanka u tim mjestima je biti znak nade. Više nego ikada prije, to je sada naša odgovornost, pokušati ostati znak nade na način koji obavljamo ovaj rad, u pokušajima održavanja obećanja djeci, način na koji se odnosimo i podržavamo međusobno”, rekao je u svojoj video-poruci, koju tjedno objavljuje u znaku ohrabrenja volontera i podupiratelja.

Organizacija, koja je nastala nakon posjeta MacFarlane-Barrowa u Malavi 2002., danas hrani djecu diljem svijeta u obrazovnim ustanovama, a iznos jednog obroka iznosi 132 kn. Podružnica Marijinih obroka u Hrvatskoj pokrenuta je 2009., a danas zahvaljujući podupirateljima hrani preko 13 000 djece u 16 školskih kuhinja. Više o organizaciji možete saznati ovdje. 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja