Budi dio naše mreže

Prije deset godina Liz Plachta rodila je djevojčicu s Downovim sindromom po imenu Ruby. Ljubav koju je Liz osjećala prema svojoj kćeri nadahnula ju je da stvori stipendiju od 2000 dolara kako bi pomogla drugom djetetu s Downovim sindromom da ode na fakultet. Tako je rođena Ruby's Rainbow - neprofitna organizacija čiji je cilj osigurati visoko obrazovanje onima s Downovim sindromom i pružiti im šansu ne samo da uče, već i da postanu neovisniji i sposobni pridonijeti društvu.

/ dz

Nakon 10 godina, Ruby’s Rainbow pomaže u obrazovanju stotina djece s Downovim sindromom, piše Aleteia.

Prije deset godina Liz Plachta rodila je djevojčicu s Downovim sindromom po imenu Ruby. Ljubav koju je Liz osjećala prema svojoj kćeri nadahnula ju je da stvori stipendiju od 2000 dolara kako bi pomogla drugom djetetu s Downovim sindromom da ode na fakultet.

“Zaista sam samo željela da svijet vidi ono što sam ja vidjela u njoj, a to je da je bila nevjerojatna i sposobna”, podijelila je Plachta za CBS News. Početni projekt slanja jednog djeteta na fakultet nije baš prošao kako je planirala. Obitelj je te godine zapravo uspjela prikupiti sredstva za jedanaestero djece s Downovim sindromom. Tako je rođena Ruby’s Rainbow – neprofitna organizacija čiji je cilj osigurati visoko obrazovanje onima s Downovim sindromom i pružiti im šansu ne samo da uče, već i da postanu neovisniji i sposobni pridonijeti društvu.

Deset godina kasnije i ovaj program stipendiranja razvio se u nešto mnogo veće. Dobrotvornom organizacijom prikupljeno je 1,2 milijuna američkih dolara, što omogućava mnogim ljudima s Downovim sindromom da ostvare svoje snove o visokom obrazovanju i pokazuje svijetu koliko su sposobni. Međutim, iako je program stipendiranja prekrasna obrazovna prilika, ono što je zaista zapanjujuće je pozitivna poruka koju ovo šalje roditeljima djece s Downovim sindromom ili roditeljima koji očekuju dijete s tim dodatnim kromosomom.

Plachta želi da roditelji osjete nadu. Želi da se roditelji ne boje dijagnoze Downovog sindroma. „Roditelji pronalaze našu web stranicu, vide sva ta nevjerojatna, lijepa, sposobna lica i ljude koji su tamo s Downovim sindromom koji žive svoj život. I odjednom, plaču suze radosnice i sreće za budućnost.”

Ovu galeriju nasmijanih postignuća možete pogledati ovdje.

Za Ruby, u dobi od 10 godina, ima još vremena prije odlaska na fakultet, ali nada se da će jednog dana postati liječnica. I dok joj mama govori “Možeš biti sve što želiš, ljubavi moja” – poruka je to koju Plachta želi proširiti nadaleko. Postoji toliko nadahnjujućih priča o onima s Downovim sindromom koji razbijaju ciljeve, prepreke i očekivanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja