Budi dio naše mreže

Zakoni o pobačaju u Mađarskoj relativno su liberalni i ostali su uglavnom nepromijenjeni otkako je postupak legaliziran tijekom socijalističkog razdoblja zemlje 1953. godine.

/ md

Mađarska vlada izdala je dokument na temelju kojeg će  se od liječnika zahtijevati da ženama koje traže pobačaj prezentiraju vitalne znakove fetusa, što je obveza koja pooštrava relativno liberalna pravila o pobačaju u zemlji, što je obveza koja pooštrava relativno liberalna pravila o pobačaju u zemlji, javlja Washington Post.

Uredba izdana u ponedjeljak navodi da pružatelji zdravstvenih usluga moraju dati trudnicama “jasno prepoznatljive pokazatelje vitalnih znakova fetusa” prije nego što nastave s bilo kakvim postupkom pobačaja. Uredba stupa na snagu 15. rujna.

U priopćenju od ponedjeljka, Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da “gotovo dvije trećine Mađara povezuje početak života djeteta s prvim otkucajima srca”, te da moderna oprema može otkriti otkucaje srca rano u trudnoći, što može pružiti “sveobuhvatnije informacije za trudnice.”

Foto: Pixabay

Zakoni o pobačaju u Mađarskoj relativno su liberalni i ostali su uglavnom nepromijenjeni otkako je postupak legaliziran tijekom socijalističkog razdoblja zemlje 1953. godine.

Mađarska nacionalistička vlada, na čelu s premijerom Viktorom Orbanom, prikazuje se kao pobornik tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i ponudila je značajne porezne olakšice i subvencije za obitelji koje imaju više djece u nastojanju da povećaju opadajuću stopu nataliteta u zemlji. Vlada je, također unijela u mađarski ustav iz 2011. da će “život fetusa biti zaštićen od začeća”, ali nije nastojala značajno pooštriti zakone o pobačaju.

U objavi na Facebooku u utorak, Dóra Dúró, zastupnica radikalne desničarske stranke Naša domovina, preuzela je zasluge za nove zahtjeve, napisavši da je vlada usvojila prijedlog njezine stranke da trudnice moraju čuti otkucaje srca fetusa prije prekida trudnoća.

“Ovo je prvi pro-life potez od regulacije pobačaja 1956. godine, čime je razbijen desetljećima star tabu”, napisala je Dóra Dúró.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja