Budi dio naše mreže

U organizaciji Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uz suorganizaciju župe Svete Obitelji u Kupresu i Udruge Kupreški kosci, u nedjelju, 28. srpnja, održat će se II. Obiteljski dan u Kupresu koji će započeti misom uočnicom u subotu, 27. srpnja u 18 sati u župnoj crkvi Svete obitelji. U emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija gostovao je don Zdenko Perija, župnik Župe sv. Barbare pri KBC-u Rebro u Zagrebu te je pojasnio koja je povezanost Kupresa i proslave Obiteljskoga dana.

/ hk

Iako je više od pola života proveo u Zagrebu, don Zdenko Perija poznati je kuprešak koji Kupres oduvijek nosi u srcu. “Čovjek je svojim rođenjem svezan za mjesto gdje je rođen pa sam tako i ja za Kupres. Život nas nosi kuda Bog hoće”, istaknuo je don Zdenko.

Naime, 2017. oboren je Guinnessov rekord okupljanja najviše osoba istog imena na jednom mjestu – 2 325 Ivana, a toga dana slavila se i posveta crkve Svete obitelji u Kupresu. Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba organizirali su istoga dana i manifestaciju pod nazivom “1000 Ivana“.

“Ove smo godine pozvali sve te Ivane da oni pozovu svoje obitelji i da obiteljski dođemo na taj susret obitelji u crkvu Svete obitelji. Nakon toga održat će se glazbeni i kulturni program na platou ispred Hrvatskog doma na Kupresu”, rekao je naš sugovornik.

Don Zdenko je otkrio i koja je povezanost Kupresa i obitelji.

“Kako grad nikada nije imao crkvu, 60-ih se godina povela ideja da se u samom mjestu izgradi crkva. Naš veliki dobročinitelj Leon Ivančić darovao je svoju zemlju u centru grada za izgradnju crkve. No, tadašnje su vlasti premjestile taj plac i dali nam prostor pored grada što se poslije pokazalo kao puno bolje i praktičnije rješenje. Tu je od 1967. do 1970. izgrađena crkva Svete obitelji. Pokojni Petar Grgić u to je vrijeme bio župnik na Kupresu. Tih 60-ih godina najveći je broj kupreških obitelji iselio i nestala su cijela sela. Dio svijeta otišao je na privremeni rad u Austriju i Njemačku i tamo su ostali do kraja života. Na posvete bezgrešnom srcu Marijinu i presvetom srcu Isusovu, bila su dva zaziva – da Bog sačuva naše obitelji, osobito one koje rade u Austriji i Njemačkoj, i da se sretno vrate svojim obiteljima”, objasnio je don Zdenko.

Kupres – grad Ivana

“Župnik je tada dao titular filijalne crkve u Kupresu Sveta obitelj vjerojatno zato što su se 60-ih godina iseljavale obitelji. Nemamo zabilježenog jačeg iseljavanja od kraja 50-ih i 60-ih godina. Cijele obitelji i cijela sela su otišli. Iseljavanje je 70-ih godina stalo. Onda je počeo Domovinski rat i opet su se svi selili. No, nakon Domovinskoga rata vratile su se vitalne obitelji. U jednom je trenutku, nakon 1995., bilo preko 800 djeca mlađe od 18 godina”, istaknuo je naš sugovornik.

S manjkom crkvenoga prostora i bez vjeronaučnih dvorana, sav se tadašnji život održavao u samoj crkvi.

“Pokojni je župnik uvijek imao želju da negdje uz crkvu izgradi pastoralni centar, prostor gdje će se moći živjeti taj život. Počeo je Domovinski rat i, nažalost, sve se porušilo. Morali smo krenuti iznova. Tada je na zamišljenom mjestu župnik okupio ljude koji su se nakon rata vratili  i započeta je izgradnja velebne crkve Svete obitelji”, rekao je don Zdenko.

“Danas imamo crkvu posvećenu Svetoj obitelji koja se slavi na prvu nedjelju nakon Božića. U Kupresu se najviše svijeta skupi u vremenu između svetog Ilije i Velike Gospe. Zbog toga je župnik odredio zadnju nedjelju u srpnju kao obiteljsku nedjelju. Mislim da je i jedna od tih nedjelja bila i dan posvete te crkve tako da toga dana slavimo i posvetu crkve Svete obitelji i obiteljsku nedjelju. Dakle, proslavu Svete obitelji koja se slavi nakon Božića mi slavimo zadnju nedjelju u srpnju”, pojasnio je naš sugovornik.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja