Budi dio naše mreže

Isusovci Latinske Amerike objavili su kako je poglavar isusovaca na Kubi, pater David Pantaleón u utorak, 13. rujna rano ujutro napustio otok jer mu nije obnovljena boravišna dozvola.

/ md

Prema španjolskoj novinskoj agenciji EFE, kubanska diktatura odlučila je ne obnoviti boravišnu dozvolu za strance isusovačkom poglavaru, nakon što je zahtijevala da kontrolira političke i kritičke komentare isusovaca na Kubi – na što p. Pantaleón nije pristao, javlja Catholic News Agency, a prenosi nedjelja.ba.

U priopćenju je navedeno da je svećenik, koji je rodom iz Dominikanske Republike, „također predsjednik Kubanske konferencije redovnika i redovnica (CONCUR)“ koja je bila jasna u obrani ljudskih prava.

Sestra Ariagna Brito Rodríguez članica Sestara milosrdnica kardinala Sancha žalila se na Facebooku da ga „Kubanska vlada, koristeći svoje sposobnosti diktatorske moći, bez načela i vrijednosti, prisiljava napustiti zemlju: boje se istine, boje se lica dobroga i njihov jedini način da nastave jest riješiti se onoga što ih iritira“.

„Ovo se ne bi trebalo dogoditi; oni koji bi trebali napustiti zemlju su oni koji koriste moć da žive kao kraljevi, na račun porobljenoga naroda, kažnjavanih, pretučenih i prisiljenog na bijeg“, dodala je redovnica.

Svećenik je u studenom 2020. izrazio potporu skupini aktivista Pokreta San Isidro koji su štrajkali glađu kako bi oslobodili jednog svog člana za kojeg su smatrali da je nepravedno zatvoren i osuđen bez mogućnosti obrane. Časna sestra ih je jednostavno htjela posjetiti kako bi im dala duhovnu utjehu i nadu, ali su je vlasti spriječile.

Nadbiskup Havane, kardinal Juan de la Caridad García Rodríguez, služio je 11. rujna oproštajnu misu za isusovačkog svećenika kojeg je protjerala kubanska diktatura.

Nakon što je iz Nikaragve protjeran nuncij mons. Waldemar Stanislaw Sommertag, tako što mu nije produžena boravišna dozvola odnosno akreditacija kod Vlade Nikaragve, isti je princip koristio režim na Kubi, potvrđujući da su sve diktature veoma slične.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja