Budi dio naše mreže

Kršćanska zajednica u Pojasu Gaze bori se za preživljavanje nakon konstantnog opadanja broja vjernika. Procjenjuje se da u ovoj enklavi danas živi samo 1 000 kršćana, području s više od dva milijuna stanovnika što predstavlja treće najgušće naseljeno mjesto na svijetu.

/ im

Kršćani napuštaju teritorij zbog kombinacije čimbenika uključujući izraelsku blokadu, ekonomske probleme i unutarnje pritiske kao rezultat islamističkih frakcija na teritoriju pod kontrolom Hamasa. Nekoć ih je bilo 50 000, a danas jedva 1 000, prenosi Katolički tjednik Nedjelja.ba.

Kršćani svih denominacija stoljećima su imali važan i izvanredan utjecaj na zdravstvo, obrazovanje i poslovanje u Pojasu Gaze. Danas, među protestantima postoji samo jedna zajednica čije se vodstvo bori da vodi svoje stado otkako su upravitelja njihove knjižare Biblijskog društva 2007. ubili lokalni islamistički militanti. Nakon toga je uslijedio egzodus protestantskih kršćana, javlja ICC.

Grčka Pravoslavna Crkva (koja brojčano čini većinu kršćana u Gazi) i Katolička Crkva svakodnevno se suočavaju s pritiscima vladajuće administracije Hamasa koji ima želju za islamizacijom čitavog pojasa, dok u isto vrijeme trpe negativne ekonomske učinke i ograničenje kretanje koje dolaze s izraelskom blokadom Gaze…

Kršćani osjećaju pritisak sa svih strana i na mnoge su načine odsječeni od ostatka svijeta.

Inače, Pojas Gaze naziv je za uzak obalni pojas uza Sredozemno more, na Bliskom istoku, koji je trenutačno pod vlašću Hamasa. Graniči s Egiptom na jugozapadu te Izraelom na sjeveru i istoku. To je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 km². Rezultat je više ratova i političke borbe u odnosu između Arapa i Izraela.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja