Budi dio naše mreže

Britanska vladarica preminula je, mirno okružena svojim voljenima.

/ md

Buckinghamska palača objavila je smrt njezina veličanstva kraljice Elizabete II. u njezinoj omiljenoj rezidenciji, dvorcu Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj, s njezinom užom obitelji uz nju, piše portal Aleteia.

Posljednji put kada je britanski vladar viđen kako obavlja javnu dužnost bilo je na imenovanju nove britanske premijerke Liz Truss, 6. rujna. Tijekom sastanka na kojem je kraljica Elizabeta II. pozvala Truss da sastavi novu vladu kao što je to tradicija u britanskoj politici, 96-godišnja suverena djelovala je kao znatno smanjena monarhinja, unatoč svom veselom osmijehu.

S obzirom na njezinu duboku starost, vijest o njezinoj smrti još uvijek je šokirala svijet. Tijekom svoje rekordne vladavine, Elizabeta II. bila je simbol stabilnosti i snage, javna osoba koja je ostala dosljedna i dostojanstvena u promjenjivim i često zahtjevnim vremenima.

S desetljećima iskustva, tijekom kojih se susrela sa stotinama svjetskih političkih i vjerskih vođa tijekom mnogih izazovnih razdoblja, tiho je savjetovala iza zidova palače – bez sumnje uz svoje voljene korgije pored sebe. Nikada bez ruža za usne, torbice i šarene odjeće, bila je oslonac koji je imao tešku zadaću nikada ne pogriješiti.

Ono što sam ovdje prije obećala, izvršit ću i održati. Tako mi Bog pomogao.

Ličnost velike diplomacije, pobožna kršćanka i obiteljska žena, Elizabeth II. ostala je vjerna svojoj krunidbenoj prisezi, koja je završila riječima: “Ono što sam ovdje prije obećala, izvršit ću i održati. Tako mi Bog pomogao.” Čak i kada je izgubila svoju “stijenu”, njezina supruga princa Philip, vojvoda od Edinburgha, kraljica je nastavila sa svojim dužnostima kada bi većina jednostavno odustala.

Dok se Britanija, Commonwealth i ostatak svijeta pripremaju za novu eru, s kraljem Charlesom III. (iako njegovo kraljevsko ime tek treba biti potvrđeno) na čelu britanske monarhije, zahvalna će nacija ući u 12 dana žalosti, što bit će veličanstven ispraćaj kraljice Elizabete II., koja će na kraju biti položena pokraj svog voljenog supruga u dvorcu Windsor.

I dok se molimo za dušu Elizabeth Alexandre Mary, zanimljivo je razmišljati o riječima koje je izgovorila 1952. godine kada se obratila britanskoj javnosti u svom prvom božićnom prijenosu. Tadašnja princeza zamolila je svoje buduće podanike da “mole za mene… da mi Bog da mudrosti i snage da izvršim svečana obećanja koja ću dati, i da mogu vjerno služiti Njemu i vama, sve dane svog života.”

Čini se da su njezine molitve uslišane, jer je obavljala svoje dužnosti do dana svoje smrti. I sada se možemo još jednom ujediniti u molitvi: Pokoj vječni daruj joj, Gospodine, i svjetlost vječna neka joj svijetli. Neka počiva u miru. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja