Budi dio naše mreže

Jedinstvena izložba „Karikature komunizma blaženog Alojzija Stepinca“ otvorena je u Galeriji u starom župnom dvoru u Gorici u petak u organizaciji Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“, Đakovačko – osječke nadbiskupije, Matice hrvatske - Ogranak Osijek, Matice hrvatske - Ogranak Grude, Hrvatske franjevačke arhoeloške zbirke sv. Stjepana Prvomučenika Gorica i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići i prikazan je dokumentarni film iz vremena komunizma o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu iz 1946. godine. 

/ mp

U ime domaćina dobrodošlicu je zaželio fra Vinko Mikulić Bajević, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici. Fra Vinko je kazao kako postoji veza između zagrebačkog Kaptola i Hercegovine. Naime, kardinal Stepinac je prije II. svjetskog rata posjetio Hercegovinu, također je to učinio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić uoči Domovinskog rata. 

Nakon fra Vinka o suradnji Osijeka i Gruda, posebice Matice hrvatske iz Osijeka i Gruda govorio je Ivica Završki, donedavni predsjednik Matice hrvatske u Osijeku i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Kazao je kako je suradnja već dugi niz godina jako dobra i da se nastavlja i ubuduće. O izložbi je kazao kako su komunisti demonizirajući kardinala Stepinca i Katoličku Crkvu takvom medijskom kampanjom pripremali podlogu za sam sudski proces blaženom kardinalu Stepincu. Posljedice su bile užasne, a oni koji su radili po diktatu kao sluge režima nisu snosili ni najmanju odgovornost zbog toga.

Prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu

Prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu govorio je o samoj izložbi i filmu. Pri tome je kazao kako ova izložba prikazuje obrazac oblikovanja javnoga mišljenja kojeg je Komunistička partija Jugoslavije provodila 1945. i 1946. godine putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa.

U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti. Sam film je u originalnoj verziji iz tog vremena (1946.) – o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“ gdje ga je komunistički  režim prikazao nazadno i zločinački, a novu vlast kao nešto napredno i pravedno. 

“Dakle, ova izložba i film imaju suprotnu poruku od onoga što piše u tim listovima i onoga što se u filmu kazuje. Komunistička propaganda je nastojala Stepinca prikazati najvećim neprijateljem naroda, ali im u tome nije uspjelo jer Istina pobjeđuje”, poručio je dekan KBF-a Dugalić. 

Akademik Antun Tucak, Zmaj Sovićki pozdravio je sve prisutne i dodijelio povelje dvojici svećenika redovnika, franjevcu i isusovcu, fra Dominiku Ramljaku i pateru Mijiću.

U izaslanstvu iz Osijeka i Slavonije su bili redom članovi Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“: Antun Tucak, Zmaj Sovićki; Ivica Završki, Zmaj Gornjogradski; Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II.; Branko Mihalj, Zmaj Rakitsko-Kutjevački; Božidar Šnajder, Zmaj Essekerski; Srećko Jelinić, Zmaj Osječko gornjogradski i Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od sv. Josipa.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj zahvalio je svima na dolasku te otvorio ovu izložbu.

Program je vodila tajnica Matice hrvatske Ogranak Grude Ivana Bošnjak, a klapa Bratovština je krasnim izvedbama pjesama uveličala tu večer.

Ovaj događaj je dio kulturne manifestacije XIV. Dani Matice hrvatske u Grudama “Božiću ususret”.

Otvorena jedinstvena izložba „Karikature komunizma blaženog Alojzija Stepinca“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja