Budi dio naše mreže

Nikada u povijesti karikature u Hrvatskoj nije bilo takve propagande protiv jedne osobe, kao što je to bilo protiv nadbiskupa Stepinca. To se najbolje vidi na izložbi "Karikature komunizma Blaženog Alojzija Stepinca" koja, nakon Zagreba, Osijeka i Đakova, gostuje i u Bosni i Hercegovini.

/ vbb

Svoje gostovanje u susjednoj zemlji izložba počinje u Galeriji, u starom župnom dvoru u Gorici, u organizaciji “Matice hrvatske” – Ogranak Grude i “Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika” Gorica – Sovići.  Izložbom se želi prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja kojega je Komunistička partija Jugoslavije provodila putem dvaju satiričkih listova. Izloženo je dvadesetak karikatura objavljivanih 1945. i 1946. u zagrebačkom “Kerempuhu” i beogradskom “Ježu” na kojima je Stepinac prikazan “krajnje negativno i jako neukusno”. Autori koji su u tomu sudjelovali danas su mnogi poznati i etablirani autori, rekao u ime organizatora izložbe Ivica Završki.

Alojzije Stepinac u komunističkoj karikaturi Foto: unicath.hr

“Demonizirajući kardinala Stepinca i Katoličku crkvu, oni su takvom medijskom kampanjom pripremali podlogu za sam sudski proces. Posljedice su bile užasne, a oni koji su radili po diktatu kao sluge režima nisu snosili ni najmanju odgovornost zbog toga”, napomenuo je Završki. A zanimljiv je i podatak do kojega je došao Tomislav Jonjić, a to je, da je karikatura i tekstova protiv Crkve do osude kardinala Stepinca objavljeno preko 1400, što znači oko 2,5 priloga dnevno.

“Osim karikatura, izloženi su i dokumenti iz razdoblja 1941. do 1945. koji opovrgavaju sadržaj karikatura”, napomenuo je jedan od autora izložbe povjesničar Mario Kevo.

Preslike izvornih dokumenata Foto: unicath.hr

“Kao odgovor tom negativnom kontekstu koji se dobiva preko karikatura, priložene su, što reprodukcije, što prijepisi izvornih dokumenata iz razdoblja Drugog svjetskog rata u kojima se vidi kako je nadbiskup pomagao i pravoslavcima i židovima. Ima i raznih dokumenata međunarodne provenijencije koja potvrđuju da se sam nadbiskup izlagao raznim opasnostima upravo zato što je za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao i Srbe i židove.”

Uz samo otvorenje izložbe u petak, 25. listopada u 19 sati bit će upriličeno prikazivanje dokumentarnog filma o Bl. Stepincu iz komunističkog vremena. Gostuju Đakovačko- osječka nadbiskupija, Matica hrvatska – Ogranak Osijek, Družba ”Braće Hrvatskog Zmaja“. U programu sudjeluju: prof. dr. Vladimir Dugalić, gosp. Ivica Završki, dr. sc. Antun Tucak, načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici fra Vinko Mikulić, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Grude Mario Bušić i klapa Bratovština.  Ovaj događaj se organizira u okviru kulturne manifestacije XIV. Dani Matice hrvatske u Grudama ”Božiću ususret” i u suorganizaciji s Bratovštinom sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja