Budi dio naše mreže

Ovog se Božića odreci jednog kolača s blagdanskog stola i izmami osmijeh na licima onima koji na svom stolu neće imati ni ukrasa, mesa ni kolača.

/ ps

Misionar u Mineru u Boliviji, fra Ivica Vrbić, pokrenuo je božićnu karitativnu akciju pod nazivom ”Kolač manje – osmijeh više!”.

U današnjem vremenu se obitelji sve manje pripremaju za Božić te se to pokušava nadomjestiti obilatim blagdanskim objedom.

Na Facebook stranici, pozvao je ljude da se odazovu na odricanje te da umjesto natrpanog blagdanskog stola uplate novčanu donaciju za potrebite obitelji u misiji Minero u Boliviji.
Prisjetio se kako na blagdan sv. Lucije bi se govorila uzrečica ”Sveta Luca orahe tuca”, te bi uoči Božića, kada bi se orasi osušili, zajedno sjedili na podu i čistili od ljuske. Međutim, u današnjem vremenu se obitelji sve manje pripremaju za Božić te se to pokušava nadomjestiti obilatim blagdanskim objedom.

”Iako je kriza života mnoge ljude natjerala na razboritost, znamo da se još uvijek znaju po stolovima danima povlačiti pečenke, francuske salate i raznovrsni kolači”, upozorio je Vrbić na Facebooku.

Bog se u Isusu darovao nama, kako bi se mi po bližnjima mogli darovati Njemu.

”Bog je rođenjem svoga Sina htio svijetu darovati osmijeh kao znak oslobođenja od ropstva grijeha. Anđeoska pjesma: “Slava Bogu na visini” nadomjestila je krik Abelove krvi, prolivene radi ljubomore i sebičnosti te pokazala svijetu da se tek u iskrenu daru događa preporođenje stvorenja. Bog se u Isusu darovao nama, kako bi se mi po bližnjima mogli darovati Njemu. Zato i ovoga Božića svaki naš dar bližnjem u potrebi, bit će istinski odgovor na Božje darivanje nama”, napisao je.

Ovom akcijom bi ljudi imali priliku ”osloboditi jedno mjesto na blagdanskom stolu” te novčanim prilogom u iznosu jednoga kolača omogućili da se potrebitima u Mineru omogući da dožive blagdansko veselje.

”Neka ovaj Božić bude doista proslavljen s Isusom slavljenikom, kojega ćemo skrivenog prepoznati po riječima svetog evanđelja: ‘Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25, 45)”, poručio je za kraj fra Ivica.

Fra Ivica Vrbić dolazi iz Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića u koju je ušao 1998., a u Boliviji služi kao misionar već četiri godine. Župa Minero ima oko pedeset tisuća stanovnika, a uz glavnu postaju ima još 22 filijale.

Akcija ”Kolač manje – osmijeh više!” /Foto: Facebook/Ivica Vrbić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja