Budi dio naše mreže

Žena iz Francuske, koja dobro poznaje Ukrajinu, umiješala se u rat tako što je cijeloj ratom razorenoj zemlji poslala "pljusak čudotvornih medaljica".

/ Hrvoje Josip Bišćan

Marie-Aude Tardivo je prevoditeljica na ruski, ukrajinski i engleski jezik koja živi u Nici. Ali srce joj slama situacija u Ukrajini, u kojoj je provela tri godine radeći na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu, odakle je zadržala mnoga prijateljstva. Tim se prijateljima obratila čim je Rusija napala Ukrajinu, prenosi Aleteia.

“Što mogu učiniti za tebe?” upitala je sve svoje prijatelje, osjećajući se nemoćno pred užasom rata. “Pošaljite vojnicima francuske Marijine ikone”, odgovorio joj je dragi prijatelj, otac Vasyl Bilash, svećenik Grkokatoličke Crkve u Ukrajini. Ali ikone nisu toliko omiljene u Francuskoj kao medalje. Tako je Marie-Aude, koja silno voli Djevicu Mariju, došla na ideju: “Poslat ću u Ukrajinu čudesne medaljice, da svi Ukrajinci znaju da molimo za njih i, još važnije, da je Marija uz njih.”

5000 čudotvornih medaljica

S nekoliko prijatelja Marie-Aude je kupila 1000 čudotvornih medaljica, a iz neočekivane je donacije dobila još 4000. Dala je tiskati i kartice na kojima je priča o svetištu sv. Katarine Labouré prevedena na ukrajinski, kao i zaziv “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!”

Čudotvorna medaljica / Foto: vojska-bezgresne.com

Tada je ova četrdesetogodišnjakinja zamolila djecu iz sinovljeve osnovne škole za pomoć u vezivanju medaljica na kartice s vrpcama u ukrajinskim bojama. I tako su male ruke učenika škole Svete Rite iz Nice prionule na posao. Duboko nadahnuta ovim projektom koji je, kako je rekla, “nadilazi”, Marie-Aude se nada da će njena inicijativa rasti “kako bi kiša medaljica pala na Ukrajinu”.

Medalje su počele stizati u Lviv

Gotovo 600 medaljica već je sigurno stiglo na odredište. O tome svjedoči o. Vasyl Bilash, koji je upravo poslao nekoliko fotografija Marie-Aude s ovom porukom:

“Slava Isusu Kristu! Dragi prijatelji, upravo smo dobili medalje koje je pripremila i poslala Marie-Aude. Zato, hvala vam puno na vašim molitvama, vašem sjećanju i suosjećanju. Sada osjećamo podršku iz cijelog svijeta, mi smo jedno tijelo Kristovo, jedna Crkva. ‘I pati li jedan ud, s njim trpe svi udovi; ili jedan član neka bude počašćen, svi se udovi time raduju’ (1 Kor 12, 26).”

Na fotografijama koje je poslao o. Vasyl, osim medaljica, može se vidjeti i kip Gospe Fatimske po koji je taj svećenik 18. ožujka otišao u Varšavu da bi ga donio u Lviv.

A što mi možemo učiniti za narod koji pati?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja