Budi dio naše mreže

U Lavovu je kip Isusa Krista iz gradske armenske katedrale uklonjen iz crkve kako bi se odnio na sigurno mjesto, daleko od granata.

/ dz

U Lavovu su skulpture omotane “vatrootpornim plahtama, staklenom vunom i posebnim aluminijem”. Prema riječima stručnjaka Tima Le Berrea, to je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je kip koji se nalazi u armenskoj katedrali iznesen,  piše IlFatoQuotidiano.

Kip Isusa Krista “zamotan” je i odveden u bunker da se zaštiti  od bombardiranja. U Lavovu je kip Isusa Krista iz gradske armenske katedrale uklonjen iz crkve kako bi se odnio na sigurno mjesto. To je rekao Tim Le Berre, stručnjak za očuvanje imovine tijekom oružanih sukoba za francusku vojsku. Le Berre na Twitteru, u koji prilaže fotografiju koju je snimio portugalski slobodni fotograf André Luis Alves, kako prenosi Corriere, također objašnjava da je kip posljednji put “izvađen tijekom Drugog svjetskog rata”.

Lilia Onyschenko, ravnateljica odjela za zaštitu povijesne baštine Lavova, izvještava list Via Solferino, također je potvrdila posebnu pozornost na kulturno nasljeđe. “Skulpture omatamo vatrostalnim limovima, staklenom vunom, specijalnim aluminijem. A onda smo ih stavili u vreće”. U slučaju da je skulptura izravno pogođena, spašavanje bi bilo teško, ali “ako dođe do snažnog udarnog vala, kipovi se neće razbiti na tisuću komada”.

Kako je otac Jakub iz armenske katedrale objasnio dopisniku Corriere della Sera, “svaki povijesni objekt mora biti zaštićen kao i ljudi. A sada je Krist na sigurnom mjestu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja