Budi dio naše mreže

Svećenik koji je odgovoran za Katoličku Crkvu u Afganistanu zatražio je molitvu neposredno prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom zemlje - Kabulom.

/ dz

“Živimo u danima velike strepnje dok čekamo što će se dogoditi”, rekao je fra Giovanni Scalese, šef Missio sui iurisa u Afganistanu, u subotu za Radio Vatikan. “Moj apel slušateljima Radio Vatikana je da mole… Molite, molite, molite za Afganistan! Hvala vam!”, prenosi Aleteia.

Kršćanska prisutnost u Afganistanu ima korijene u istočnim Crkvama, ali danas je vrlo mala. Katolika bi moglo biti samo nekoliko stotina u uglavnom islamskoj zemlji. Jedina katolička crkva, osnovana 1930-ih, je kapelica u talijanskom veleposlanstvu u Kabulu. Redovnik Družbe Svećenika svetog Pavla – koje poznajemo kao barnabite – stigao je 1922.

Papa Ivan Pavao II. osnovao je 2002. misiju sui iuris (vlastitoga prava, op.prev.) za Afganistan, samo nekoliko mjeseci nakon što su SAD predvodile invaziju na tu zemlju nakon 11. rujna 2001. i svrgavanja talibana. Ova neovisna misija svojevrsna je misionarska biskupijska nadležnost, slično Apostolskoj prefekturi ili Apostolskom vikarijatu, na području s vrlo malo katolika. Talibani, koji su dali utočište arhitektima napada Al Qaide na Sjedinjene Države 2001., brzo su zauzeli Afganistan nakon što je odluka predsjednika Joea Bidena o povlačenju američkih snaga i lokalnih afganistanskih snaga bila preopterećena.

Afganistanci se penju na zrakoplove na aerodromu u Kabulu 16. kolovoza 2021. godine. Nakon zapanjujuće brzog završetka 20-godišnjeg rata u Afganistanu, tisuće ljudi su preplavile gradsku zračnu luku pokušavajući pobjeći od talibanske vlasti (Fotografija: Wakil Kohsar / AFP)

Talijanski Caritas, koji je u Afganistanu prisutan od devedesetih godina prošloga stoljeća, rekao je da se rijetki svećenici, redovnici i redovnice, koji su još u Kabulu, spremaju na evakuaciju. Kažu da je kršćanska zajednica posljednjih godina služila najsiromašnijima i najugroženijima u afganistanskom društvu.

Početkom 2000 -ih Talijanski Caritas podržao je veliki program hitne pomoći, rehabilitacije i razvoja, izgradnju četiri škole u dolini Ghor, povratak 483 izbjegličke obitelji u dolinu Panshir s izgradnjom stotinjak tradicionalnih stanova za najsiromašnije obitelji i pomoć osobama s invaliditetom.

Caritas je rekao da će nestabilnost sadašnje situacije dovesti do obustave njegovih aktivnosti, te da je otvoreno pitanje njegove prisutnosti u budućnosti. Od vikenda je stotine Afganistanaca preplavilo aerodrom u Kabulu, očajnički želeći odletjeti iz zemlje i izbjeći surovu islamsku vlast talibana. Očekuju se i kopneni prijelazi preko granice, a Caritas govori o “sve većoj masi izbjeglica” u susjednim zemljama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja