Budi dio naše mreže

Pri kraju godine prisjećamo se osoba i događaja koje su obilježile društvo u godini na izmaku. Na listu "100 nadahnjujućih žena u 2019." BBC uključio je i časnu sestru. Katolička redovnica Gerard Fernandez iz Singapura je osuđenicima zadnja stanica, a samo je ona znala koje su njihove zadnje misli prije nego umru.

/ mp

Među 100 žena na BBC-ijevoj listi žene koje nadahnjuju nalazi se i jedna časna sestra koja je 40 godina bila potpuno samozatajna i skrivena kako bi na taj način zaštitila uspjeh svoje misije. Velik dio svoga života provela je u zatvoru prateći zatvorenike osuđene na smrt i dajući sve od sebe kako bi oni otvorili svoja srca, prihvatili oprost i na taj se način pripremili na susret s Bogom.

Sve je počelo 1981. godine kada se sestra Gerard Fernandez počela dopisivati sa ženskom zatvorenicom koja je zbog svojih zločina osuđena na smrt. Nekoliko pisama pretvorilo se u korespondenciju koja je potrajala punih sedam godina. Zatvorenica je bila Tan Mui Choo, njena nekadašnja učenica koja je u zatvor dospjela zbog jednog od najbrutalnijih ubojstava koje su se ikad dogodile u toj zemlji.

Časna ju je znala kao Catherine, “slatku, jednostavnu djevojku” koja dolazi iz posvećene obitelji te je pohađala vjersku školu. Ipak, godinama je kasnije Tan, sa svojim mužem Adrianom i njegovom ljubavnicom Hoe Kah Hong, osuđena za ritualno ubojstvo dvoje male djece, donosi BBC.

Smješten na sjeveroistoku Singapura nekoliko minuta vožnje od zračne luke, visoko osiguran zatvorski kompleks mjesto je predviđeno za izvršavanje smrtnih kazni. Tan Mui Choo bila je jedna od njih 18 koju je sestra Gerard otpratila do vješala.

“Smrtna kazna nije nešto što čovjek spremno prihvaća. Potrebno je vrijeme da svaki od osuđenika prihvati svoju sudbini i pomiri se s krajnošću i boli koja ga čeka”, objašnjava redovnica koja je 40 godina svog života posvetila radu sa zatvorenicima.

Časna sestra vjerovala je u pokajanje zatvorenika

To osjeća kao svoj životni poziv, a kaže kako upravo tim ljudima treba puno emocionalne, mentalne i duhovne podrške baš zbog zlodjela koja su napravili. Time dobivaju priliku shvatiti koliko su zla nanijeli i pokajati se.

“Željela sam im pomoći da shvate kako će kroz proces osvještenja i oprosta doći do iscjeljenja, pa će ih iza smrti čekati bolje mjesto”, nadodala je sestra Gerard.

Za singapursku zatvorsku službu, koja broji 14 zatvora i nekolicinu rehabilitacijski centara,  takva je podrška “sastavni dio rehabilitacije i reintegracije zatvorenika”.

Misija sestre Gerarde Fernandez potiče nas da otvorimo svoj srce i budemo milosrdni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja