Budi dio naše mreže

Crkva u Bangladešu pokrenula je kampanju sadnje drveća kao dio snažnog odgovora na encikliku pape Franje Laudato si'.

/ hjb

Umirovljeni nadbiskup Dhake kardinal Patrick D’Rozario za Vatican news objašnjava kako se tom inicijativom želi pomoći vjernicima u produbljivanju odnosa sa Stvoriteljem, stvaranjem i čovječanstvom. U Bangladešu su katolički biskupi pokrenuli kampanju sadnje 400 000 stabala: hrabra je to inicijativa za proslavu pete obljetnice enciklike Laudato si’ pape Franje o skrbi o zajedničkom domu, čije je posebno obilježavanje još uvijek u tijeku.

Kada je prošlog kolovoza u središtu Bengalske biskupske konferencije u Dhaki pokrenuta kampanja sadnje drveća, biskupi su, predvođeni kardinalom D’Rozariom, posadili tri stabla koja simboliziraju svećenstvo i redovnike, vjernike laike i same biskupe. Tom su prigodom prelati potaknuli sve da učine isto u svakoj od osam biskupija zemlje. “Broj stabala koja će biti posađena – oko 400 000 – predstavlja približnu brojku katoličkog stanovništva u zemlji i temelji se na kriteriju “jedan katolik – jedno stablo”, objasnio je kardinal D’Rozario.

“Svaki katolik u Bangladešu posadit će drvo kako bi se prepoznao kao lojalni građanin svijeta: zapravo moramo jako paziti na svoj zajednički dom, ali i na svoju zemlju”, naglasio je kardinal.

Drveće se sadi u stambenim kompleksima i na kampusima župa, samostana, vjerskih institucija i škola koje vode Crkve. U ruralnim područjima, tamo gdje je zemlja prostrana, ljude se potiče da drveća sade na svojim poljima. U urbanim prostorima katolike se potiče da se kampanji sadnje drveća pridruže iskorištavanjem vrtova na krovovima zgrada. Stanovnici gradova koji imaju zemlju ili kuću na selu mogu zatražiti od svojih prijatelja i susjeda da im pomognu posaditi drveće u njihovim vrtovima.

Sadnja drveća / Foto: www.vaticannews.it

Kardinal D’Rozario pojašnjava je da je svakoj od osam biskupija u Bangladešu dodijeljen određeni broj stabala, ovisno o broju vjernika. Kampanju sadnje drveća pozdravili su i Bangladeški katolički studentski pokret te Ujedinjeni forum Crkava koji je sa svojih 200 000 kršćana drugih, nekatoličkih, denominacija odlučio sudjelovati u inicijativi sadnje drveća.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja