Budi dio naše mreže

Uoči važne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na SP u Katru, pročitajte kako žive kršćani u toj arapskoj zemlji. Primjerice, kada o. Charbel Mhanna treba nabaviti misno vino, može to učiniti na jedinom mjestu na kojemu se stanovnicima Katra prodaje alkohol i pritom mora koristiti posebnu karticu koju izdaje katarska Vlada.

/ hjb

Zabrana piva na stadionima Svjetskoga prvenstva u nogometu 2022. razljutila je mnoge nogometne navijače koji su doputovali na Arapski poluotok sudjelovati u međunarodnome sportskom događaju. Ali katarski zakoni o alkoholu samo su manja restrikcija u usporedbi s čime se katolički svećenici suočavaju, služeći u zemlji s muslimanskom većinom, gdje je zabranjeno javno izlaganje kršćanskih simbola, prenosi Catholic world report.

Otac Mhanna u Katru živi devet godina. Podrijetlom je iz Libanona, a u crkvi Gospe od Krunice u Dohi služi maronitskim katolicima koji žive u Katru, kao i talijanskim i francuskim govornim zajednicama.

U intervjuu na arapskom za ACI Mena, o. Mhanna je objasnio da na crkvenim zgradama u Katru nema zvona ni križeva. “Usto, nije moguće propovijedati ili dati sakrament krštenja potomcima nekršćana ili se obratiti iz jedne religije u drugu”, upozorava o. Mhanna.

Dodao je da se crkve smatraju veleposlanstvima kojima se bavi katarsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Crkva Kraljice krunice u Katru / Foto: catholicworldreport.com

Vjerske procesije dopuštene su samo unutar zidina Katarskoga vjerskog kompleksa, otvorenog 2008. godine, za šest različitih Crkava: Rimokatoličku, Anglikansku, Sirijsku pravoslavnu, Grčku pravoslavnu, Koptsku pravoslavnu i međudenominacijsku skupinu za indijske kršćane iseljeničke zajednice.

Kopije Biblije mogu se dijeliti samo unutar spomenutog kampusa”, upozorava o. Mhanna.

S druge strane, istaknuo je da se zbog svojih propovijedi nije suočio s nikakvim cenzurama i da može slobodno služiti katolicima u Katru, od kojih su mnogi strani radnici: “Bez problema dijelimo euharistiju pacijentima u bolnicama, a možemo moliti i na grobljima, gdje postoje grobnice za nemuslimane. Također, imamo punu slobodu propovijedanja. Nitko se nikada nije miješao u moje propovijedi. Svoju duhovnost naviještamo bez ikakvih ograničenja”, dodao je.

Međutim, kada su u pitanju brakovi, svećenik smije slaviti samo vjenčanje između dvoje kršćana: “Ako se kršćanin želi vjenčati s muslimankom ili kršćanka s muslimanom, ne mogu se vjenčati u našoj crkvi. Obično ih pozivamo da se vjenčaju u drugoj zemlji.”

U Apostolskom vikarijatu za Arapski poluotok procjenjuju da u Katru živi između 200 i 300 tisuća katolika. Svi su radnici migranti, uglavnom s Filipina i iz Indije. Prema izjavi Apostolskog vikarijata, zapošljavanje i pravila logora nekima od tih radnika mogu onemogućiti sudjelovanje u katoličkim liturgijama. Katolička zajednica također se bori s ograničenjima broja svećenika koji smiju djelovati u zemlji i ograničenim kapacitetom svoje crkve unutar vjerskog kompleksa.

Crkva sv. Šarbela / Foto: catholicworldreport.com

O. Mhanna trenutno nadzire izgradnju nove katoličke crkve u Katru – maronitske katoličke crkve koja će moći primiti 1500 ljudi. “Država Katar osigurala je zemlju na kojoj danas možemo graditi crkvu sv. Charbela. Crkva je pred dovršenjem”, zaključuje o. Mhanna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja