Budi dio naše mreže

Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) i Konferencija europskih Crkvi (KEK) u zajedničkom priopćenju, objavljenom 25. kolovoza u Bruxellesu u povodu Svjetskoga dana molitve za skrb o stvorenomu 1. rujna i Vremena stvorenoga, od 1. rujna do blagdana sv. Franje Asiškoga 4. listopada, pozivaju na slavlje bogatstva vjere kao izraza čuvanja zajedničkoga doma, prenio je Vatican News.

/ hjb

Biblijski koncept jubilarne godine stremi ravnoteži socijalnih, gospodarskih i ekoloških uvjeta, za što se kršćani moraju zauzimati, ističe se u priopćenju koje su potpsiali predsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco i predsjednik KEK-a Christian Krieger. “Ove je godine pandemija koronavirusa pokazala kako je čvrsto svijet međusobno povezan, posvijestivši svima da nismo odvojeni jedni od drugih te koliko su krhki uvjeti ljudskog zdravlja i dobrobiti. Posljedice pandemije prisiljavaju ljude da ozbiljnije shvate važnost održivog razvoja za cijelu Zemlju, tim više s obzirom na razaranje okoliša i prijetnje klimatskih promjena”, ističe se u dokumentu.

“Stvoreno je Božji dar čovječanstvu i svim živim bićima. Stoga je naša obveza štititi ga kao dobri i odgovorni upravitelji i istinske sluge Božje, što poručuje i papa Franjo u enciklici Laudato si’, pozivajući na dijalog svih o budućnosti Zemlje”, ističe se u priopćenju.

Slavlje Svjetskoga dana molitve za skrb o stvorenomu i Vremena stvorenoga ima važnu ekumensku dimenziju, poručuje se u dokumentu. “Dok slavimo te dane, prisjetimo se prošlosti i zahvalimo na prijedlogu pokojnog ekumenskog patrijarha Dimitriosa I. iz 1989. godine. Otada su ideja Vremena stvorenoga i njegov ekumenski duh potvrđeni europskim ekumenskim susretima u zajedničkoj organizaciji CCEE-a i KEK-a u Baselu 1989., Grazu 1997. i Sibiju 2007. godine”, zaključuje se u zajedničkom priopćenju.

Svjetski dan molitve za skrb o stvorenomu ustanovio je papa Franjo 2015. godine. Poruku za Vrijeme stvorenoga objavio je u svibnju i Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Dodatne informacije o Vremenu stvorenoga, koje koordinira Ekumenski odbor, dostupne su na mrežnoj stranici SeasonofCreation.org, na engleskom, talijanskom, portugalskom, španjolskom, francuskom i poljskom jeziku.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja