Budi dio naše mreže

Tijekom srpnja 2020., autor fotografija i izložbe Božan Štambuk boravio je u šumama i vrletima otoka Brača noćima sve do zore, kako bi snimio komet ime Neowise. Njegove fotografije kometa snimljenog na nebu iznad različitih, poznatih i manje poznatih lokacija na otoku Braču, objedinjene su na izložbi „Astrofotografija: komet Neowise“

/ dz

Tijekom srpnja 2020., autor fotografija i izložbe Božan Štambuk boravio je u šumama i vrletima otoka Brača noćima sve do zore, kako bi snimio komet ime Neowise. Njegove fotografije kometa snimljenog na nebu iznad različitih, poznatih i manje poznatih lokacija na otoku Braču, objedinjene su na izložbi „Astrofotografija: komet Neowise“. Riječ je o fotografijama duge ekspozicije i time lapse videu koji prikazuju astronomski fenomen kometa C/2020 F3 NEOWISE na noćnom nebu Hrvatske, prizor koji se neće ponoviti za gotovo 7000 godina. Snimkama je popratio komet pri njegovu obilasku Zemlje, od prvog pojavljivanja na nebu iznad planine Mosor i trenutaka kada nam je bio najbliži, iznad otočića Mrduja kada je razvio i plavičasti ionski rep, do njegova odlaska iznad pustinje Blaca.

Astrofotografija/Komet-Neowise/ Foto: Božan Štambuk

Ova serija fotografija dio je autorova glavnog projekta – fotografske monografije “Odiseja Brač – more zvijezda”. Knjiga je u pripremi, a sadržavat će jednu od najvećih kolekcija astrofotografija na ovim prostorima. Božan Štambuk je za ovaj jedinstveni, samostalni projekt od 2017. godine prešao više od 10.000 kilometara po otoku Braču i snimio noćne fotografije koje na dosad neviđeni način ovjekovječuju njegove prirodne ljepote, floru i faunu te bogatstvo kulturne baštine – pod okriljem noćnog neba.

Astrofotografija/Komet-Neowise/ Foto: Božan Štambuk

Astrofotografija/Komet-Neowise/ Foto: Božan Štambuk

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja